Foto: DELFI

Patērētāji Eiropas Savienībā (ES) saņem vidēji tikai 75% no interneta ātruma, salīdzinot ar to, par ko parakstīti līgumi ar pakalpojumu sniedzējiem. Tāpat cenu atšķirības, ko ES iedzīvotāji maksā par internetu, sasniedz pat 400% diapazonu, pētījumā atklājusi Eiropas Komisija (EK). Latvijā interneta pakalpojumu sniedzēji ir vieni no godīgākajiem Eiropā un pakalpojumus nodrošina lēti, uzskata EK.

Vislielākais risks pamatīgi pārmaksāt esot Polijā, kur par 12 – 30 megabitu lielu interneta lejupielādes ātrumu jāmaksā no 20 līdz pat 140 eiro mēnesī. Savukārt vidēji vislētāk par šādu interneta ātrumu jāmaksā Lietuvā – 10,3 eiro, Rumānijā - 11,2 eiro un Latvijā 13,4 eiro.

Tāpat EK norāda, ka visā ES patērētājiem ir tendence neapzināties, cik lielu ātrumu interneta patērētājam klientam būtu jānodrošina. Cilvēku neapzinīgumu izmantojot pakalpojumu piedāvātāji, kas nodrošinot tikai aptuveni 75% no tā interneta ātruma, salīdzinot ar to, kāds norādīts līgumā.

Eiropas Komisija (EK) vicepriekšsēdētāja Nelī Krusa uzskata, ka ES ir jāvirzās vienota platjoslas interneta tirgus virzienā, kas automātiski izslēgtu tik krasas maksājumu atšķirības dalībvalstu vidū. “Interneta jomā vēl nedarbojas vienotais tirgus, bet tā to nedrīkst atstāt. Nav tādu iemeslu, kāpēc vienam cilvēkam Eiropā vajadzētu maksāt četrreiz dārgāk nekā otram par tādu pašu platjoslas interneta pieslēgumu,” norāda Krusa.

Eiropas Telekomunikāciju Tīkla organizācija (ETNO) gan aizstāv pakalpojumu sniedzējus, apgalvojot, ka cenu atšķirības esot dabiska parādība, ņemot vērā atšķirīgos stāvokļus ES dalībvalstu ekonomikā un tirgus darbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!