Foto: Shutterstock
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) ieskatā šobrīd Telekomunikāciju vienotā tirgus regulas piedāvātie risinājumi rada riskus, kas var mazināt viesabonēšanas pakalpojumu pieejamību vai sadārdzināt Latvijas lietotājiem piemērotos nacionālos tarifu plānus, portālu "Delfi" informēja regulatorā.

Šobrīd mobilo sakaru pakalpojumu tirgū ir pārejas periods, lai no 2017. gada jūnija atceltu viesabonēšanu Eiropas Savienībā (ES). Tas nozīmē, ka no 2017. gada 15. jūnija mobilo sakaru operators nedrīkst piemērot papildu maksu par viesabonēšanu.

Līdz ar to regulators pastāvīgi vērtē to, kā regulas saistības, kas piemērojamas mobilo sakaru operatoriem, tiek ieviestas Latvijas tirgū un to, kā pakalpojumu sniedzēji tās interpretē.

Vienlaikus regulators vērš uzmanību, ka ir vairāki neatrisināti savstarpēji saistīti jautājumi par regulas ieviešanu, kas skar gan patērētāju, gan operatoru tarifus.

Regulu ir nepieciešams ieviest tā, lai aizsargātu tirgū pastāvošo konkurenci, Latvijas lietotāju un mobilo sakaru operatoru intereses. Lai to nodrošinātu ir nepieciešams Eiropas līmenī samazināt vairumtirdzniecības tarifus, kurus Latvijas mobilo sakaru operatori ir spiesti maksāt citu valstu operatoriem.

Būtiski ir arī izstrādāt Latvijas mobilo sakaru operatoru interesēm atbilstošus godīgas lietošanas nosacījumus, pie kā šobrīd strādā Eiropas Komisija (EK). Šiem nosacījumiem ir jāietver saprātīgi ierobežojumi bez papildu maksas izmantot viesabonēšanas pakalpojumus.

"Ja šobrīd piedāvātais regulējums netiks pilnveidots, tad pastāv risks, ka mobilo sakaru operatori atsakās piedāvāt viesabonēšanas pakalpojumu kā tādu, jo šāda pakalpojuma nodrošināšana nav obligāts nosacījums. Tāpat pastāv risks, ka operatori paaugstinās maksu par nacionālajiem tarifu plāniem, lai kompensētu maksājumus, kurus tiem jāmaksā citu valstu operatoriem. Tas, savukārt būtu papildu slogs patērētājiem," norāda regulatora Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktors Andris Virtmanis.

"Mūs neapmierina projekts par vairumtirdzniecības tarifu, kāds tas ir šobrīd," atzīmē Virtmanis, piebilstot, ka ir jārod risinājums situācijai, lai Latvijas operatoriem nebūtu jācieš zaudējumi, kas tiks iekļauti kā maksa klientu ikmēneša rēķinos.

Regulators piedāvā balss izsaukumu vairumtirdzniecības tarifu līmeni samērot ar Eiropā vidējo izsaukumu pabeigšanas tarifu cita operatora tīklā, kas šobrīd novērtēts kā 1,08 eiro centi par minūti.

Vēstīts, ka no 30. aprīļa viesabonēšanā ES un Eiropas ekonomiskajā zonā sarunas un datu pārraide kļuva krietni lētāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!