Foto: DELFI

Eiropas Komisijas (EK) rīcībā nav informācijas par Latvijas un Igaunijas zivju konservu neatbilstību pārtikas nekaitīguma prasībām, informē EK preses sekretārs veselības un pārtikas drošuma jautājumos Enriko Brivio, komentējot Krievijas solījumu pārtraukt zivju produkcijas importu no abām valstīm.

"Es varu teikt, ka Eiropas institūcijas pēdējo nedēļu laikā nav atklājušas nevienu problēmu saistība ar Igaunijas un Latvijas zivju konservu atbilstību pārtikas nekaitīguma prasībām un nav saņēmušas šādu informāciju," teica Brivio.

Viņš nekomentēja tālāko iespējamo EK rīcību un norādīja, ka tās rīcība būs atkarīga no turpmākajiem notikumiem.

Krievijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" šonedēļ plāno aizliegt ievest Krievijā zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. "Šobrīd mūsu inspektori gatavo atskaiti uzņēmumos veiktajām pārbaudēm. Tiklīdz dokuments tiks iesniegts, ierobežojumi stāsies spēkā," aģentūrai "Interfax" sacīja "Rosseļhoznadzor" vadītājs Sergejs Dankverts, norādot, ka tas varētu notikt 3. vai 4.jūnijā.

Tāpat ziņots, ka "Rosseļhoznadzor" maijā inspicēja piecus zivju pārstrādes uzņēmumos Latvijā un četrus - Igaunijā. Lielākoties tie bija šprotu ražotāji.

Šobrīd zivju importu no Igaunijas un Latvijas Krievijā liedz tās īstenotais Eiropas Savienības (ES) pārtikas produktu embargo, tomēr zivju konservu imports nav aizliegts.

Ja "Rosseļhoznadzor" pieņems lēmumu par šīs produkcijas aizliegšanu, Latvija un Igaunija nevarēs to eksportēt uz Krieviju arī pēc embargo atcelšanas.

Krievija pērn augustā uz gadu noteica lauksaimniecības un pārtikas produkcijas importa aizliegumu no ES un citām valstīm, kas pret Krieviju ir vērsušas sankcijas saistībā ar krīzi Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!