Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) Enerģijas direktorāts divu nedēļu laikā pieņems lēmumu par to, vai sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli ar Eiropas Savienības atbalstu būvēt Paldiskos Igaunijā vai arī kādā šobrīd vēl konkrēti neizraudzītā vietā Somijā, vēsta laikraksts "Postimees".

Būvniecības kopējās izmaksas varētu sasniegt 300-500 miljonus eiro.

"Termināļa būvniecība zināmos apstākļos var paspēt pat uz nākamo finansējuma raundu, jo mēs esam iesnieguši ar [Somijas uzņēmumu] "Gasum" kopīgus priekšlikumus grafikam, par kuru ir panākta vienošanās ar EK," sacīja Igaunijas uzņēmuma "Alexela Energia" pārstāvis Marti Hēls.

"Mēs piedāvājām vairākas alternatīvas, kuras es nevaru apspriest konfidencialitātes nosacījumu dēļ. Komisijai tagad ir jāizlemj, kurš risinājums viņiem ir vispieņemamākais un tad jādiskutē par savu lēmumu ar Igaunijas un Somijas valdībām."

Pamatā jāmin trīs alternatīvas.

Termināļa būvniecība var sākties 2015.gada sākumā un tikt pabeigta 2018.gadā, ja EK dos priekšroku uzņēmuma "Alexela Energia" projektam, kurā visi sagatavošanās darbi jau ir veikti.

Ja par uzvarētāju kļūs "Gasum", somi tikai tad sāks izpēti piemērotākās vietas meklēšanai, kas varētu prasīt trīs gadus.

"Gasum", kas darbojas Krievijas uzņēmuma "Gazprom" modrā uzraudzībā, var uzbūvēt termināli, ātrākais, 2021.gadā.

Vēl viena alternatīva ir atšķirīgu izmēru termināļu vienlaicīga būvēšana Igaunijā un Somijā.

Somu lēnumā varētu slēpies vēlēšanās atlikt tirgus atvēršanu, jo viņi ar ilgtermiņa līgumiem ir saistīti ar "Gazprom".

"Somi līdz šim ir koncentrējušies uz savu atšķirīgu, nelielu LNG termināļu būvniecību Botnijas līča un Somu līča krastos. Termināļa attīstība ir pašā sākuma stadijā, ko var pielīdzināt tai situācijai, kādā mēs ar Paldisku projektu bijām pirms trim gadiem," norādīja Hēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!