Foto: AFP/Scanpix
Lai atbalstītu Ukrainas ekonomikas stabilizēšanu, Eiropas Komisija (EK) otrdien nākusi klajā ar priekšlikumu uz laiku atcelt muitas nodokli lielākai daļai preču eksportam no Ukrainas, portāls "Delfi" uzzināja Eiropas Parlamenta plenārsesijā, kas šajās dienās notiek Strasbūrā.

Šāds ES Padomes un parlamenta regulas priekšlikums nozīmē, ka ES vienpusēji sāk samazināt Ukrainas izcelsmes precēm noteiktos muitas nodokļu samazināšanu vai atcelšanu, negaidot, kamēr spēkā stāsies asociācijas līgums par visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu. Savukārt Ukrainai nebūs pienākums nodrošināt brīvu ES preču nonākšanu šīs valsts tirgū, taču šai valstij jānodrošina, ka regulas darbības periodā netiek mainīti

Regula, ar kuru ES atceļ muitas nodokli eksportam no Ukrainas, būs spēkā līdz šā gada 1. novembrim. Ja asociācijas līgums nebūs parakstīts līdz minētajam datumam, lēmums par muitas nodokļa atcelšanu zaudēs spēku.

EK prezidents Žozē Manuels Barrozu otrdien paziņoja, ka pieņemot lēmumu par vienpusēju muitas nodokļu atcelšanu, ES atbalsta Ukrainas ekonomiku. "Pagājušajā ceturtdienā ES valstu vadītāji atbalstīja EK piedāvājumu par 11 miljardus eiro vērtas palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainas atbalstam. EK strauji virzās uz priekšu, ieviešot šo paketi un šodien ir pieņēmusi pirmo no tajā paredzētajiem pasākumiem, kas Ukrainai dos ekonomisku labumu aptuveni 500 miljonu eiro apmērā gadā. Šis priekšlikums ir konkrēts pasākums, kā ES atbalsta Ukrainu," viņš teica.

Savukārt ES tirdzniecības komisārs Karels de Gihts, savukārt, atzīmē, ka muitas nodokļu pagaidu atcelšanas mērķis ir atbalstīt Ukrainas uzņēmumus, tādējādi atbalstot arī valsts iedzīvotājus.

Priekšlikums paredz atcelt muitas nodokļus gandrīz 95% Ukrainas izcelsmes preču, bet citām precēm, piemēram, ķīmijas izstrādājumiem, muitas tarifus plānots ievērojami samazināt. Tāpat priekšlikums paredz atcelt muitas nodokļus vairāk nekā 80% Ukrainas izcelsmes lauksaimniecības preču un pārstrādātās pārtikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!