Foto: LETA
Eiropas Komisijas (EK) aizdevuma uzraudzības misijas vadītājs Kristians Veise premjeram Valdim Dombrovskim (V) paudis atzinību par Latvijas paveikto, nodrošinot dinamiskus izaugsmes rādītājus, virzību uz budžeta deficīta samazināšanu un atbildīgu finanšu plānošanu, portālu "Delfi" informēja Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Dombrovskis EK pārstāvjus informējis par Saeimas apstiprināto valsts budžetu 2014. gadam, kas paredz nākamajā gadā samazināt budžeta deficītu līdz 0,9% no IKP, taču saturot arī virkni iniciatīvu, kas vērstas uz ienākumu nevienlīdzības samazināšanu, atbalstu strādājošajiem ar zemākajām atalgojuma likmēm, kā arī lielāku atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Premjers norādījis, ka Latvijai ir svarīgi saglabāt stingru fiskālo disciplīnu arī tādēļ, ka 2014. un 2015. gadā jāpārfinansē starptautiskais aizdevums aptuveni 3 miljardu eiro (aptuveni 2,1 miljards latu) apmērā.Tāpat Dombrovskis un EK pārstāvis pārrunājuši sagatavošanos eiro ieviešanai Latvijā un abi bijuši vienisprātis, ka tā norit atbilstoši plānotajam grafikam. Veise atzinīgi novērtējis to, ka pakāpeniski pieaug arī iedzīvotāju atbalsts pārejai uz eiro.

Tāpat aizdēvējumu misijas pārstāvji atzinīgi novērtējuši Latvijas panākumus strukturālo reformu īstenošanā vairākās jomās, tostarp, banku sektorā un profesionālās izglītības jomā, kā arī panākto progresu Būvniecības likuma pieņemšanā parlamentā.
Nākamā EK pēcprogrammas uzraudzības misijas vizīte Latvijā plānota pēc sešiem mēnešiem.

Jau ziņots, ka 2011.gada nogalē oficiāli tika noslēgta trīs gadus ilgusī starptautiskā aizdevuma programma ar Latviju.

Pēc Latvijas valdības lūguma saņemšanas, par finanšu atbalsta sniegšanu 2008.gada nogalē vienojās Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, vairākas Ziemeļvalstis - Dānija, Zviedrija, Somija, Igaunija, Norvēģija, kā arī Čehija un Polija.Latvijai tika piešķirti 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu), no kuriem līdz programmas beigām tika izmantoti 4,4 miljardi eiro (3,08 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!