Ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) trešdien tikās konkursa "Radām novadam" rīkotāji un komandu pārstāvji. Vizītes mērķis bija iepazīstināt ministri ar konkursa mērķiem, esošo norisi, kā arī nākotnes iecerēm.

Tikšanās laikā komandu pārstāvji iepazīstināja ministri ar idejām, pie kuru īstenošanas tās šobrīd strādā. Ministre atzinīgi novērtēja komandu ieceres, kā arī ieteica komandām vērsties pie Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un citiem valsts atbalsta mehānismiem jaunajiem uzņēmējiem. Ministre ieskicēja arī ieceres nākotnē palielināt riska kapitāla pieejamību pirmsēklas un sēklas perioda uzņēmumiem, pēc tam, kad konkursa dalībnieki norādīja, ka Latvijā riska kapitāla pārvaldītāji nevēlas riskēt un veic ieguldījumus tikai ļoti drošos uzņēmumos.

Pārrunājot ar komandu pārstāvjiem uzņēmējdarbības attīstību novados, Reizniece-Ozola atzīmēja, ka tas ir ļoti svarīgs jautājums, bet biznesu var veidot tikai tam piemērotās vietās un ar pieeju nepieciešamajiem resursiem, it īpaši kvalificētam darbaspēkam, kas ir lielākā problēma Latvijas novados. Lai stimulētu uzņēmējdarbību novados, ministre norādīja uz iecerēm novirzīt pašvaldībām daļu no uzņēmumu ienākumu nodokļa, kā arī ļaut mazajām pašvaldībām iesaistīties uzņēmējdarbībā.

Komandas "Jauniešu vētra" pārstāvis Jānis Akmentiņš norādīja, ka "arī valsts varētu mācīties no konkursa, kā palīdzēt sekmēt uzņēmējdarbību novados. Konkursā ir noteikts ierobežojums reģioniem, kuros attīstīt savas biznesa idejas un, lai gan velosipēdu ražošanu sākotnēji šķita izdevīgāk veikt Valmierā vai Rīgā, noteiktie ierobežojumi lika atrast priekšrocības Mazsalacas novadā un šobrīd izskatās, ka tā ir bijusi pat labāka iespēja." Uz ko ministre atbildēja, ka ar šādu mērķi arī darbojas reģionālie biznesa inkubatori, kuri gan šobrīd dažādu birokrātisku iemeslu pēc nevar pilnvērtīgi atsākt darbību.

Konkursa rīkotāji iepazīstināja ministri arī ar ieceri, pabeidzot pilotprojektu, 2016.gada rudenī uzsākt konkursu visās Baltijas valstīs. Tas dotu iespēju studentiem veidot gan lokālas, gan starptautiskas komandas, lai uz Baltijas valstu simtgadēm tās varētu prezentēt ievērojamus sasniegumus. Ministrijai tika piedāvāts iesaistīties aktīvi projektā, kļūstot par partneri un palīdzot sasniegt tā mērķus.

Novērtējot tikšanos, projekta idejas autors Andris Čeksters secināja "ka komandām noteikti tikšanās bija vērtīga un ministres sniegtie ieteikumi un kontakti palīdzēs tām turpmākajā darbībā. Raugoties no projekta skatpunkta, tad līdz šim valsts attiecībā uz to bija izvēlējusies stāvēt malā, priecāties par uzņēmīgiem jauniešiem, konsultēt un iekasēt nodokļus. Tādā ziņā, šķiet, ka nekas nemainīsies arī turpmāk un projekta smagumu nāksies iznest uz pašu pleciem."

"Radām novadam" ir augstskolu studentu komandu konkurss, kuras ietvaros katra komanda sevis izvēlētā novadā 2 gadu laika cenšas radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavieta un piesaistot finansējumu dažādiem biznesa un sociāliem projektiem.

Konkursu "Radām novadam" organizē "JCI Latvia" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkursu atbalsta "Erasmus+". Projekta partneri ir Latvijas Universitāte un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola. Tā informatīvie atbalstītāji ir "Latvijas Avīze" un "Prakse.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!