Foto: LETA

Ekonomikas ministrija komandītsabiedrībai "Expo 2015" prasa atmaksāt aptuveni 800 000 eiro saistībā ar gatavošanos dalībai starptautiskajā izstādē "World Expo 2015" Milānā, kurā Latvija izlēma nepiedalīties, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Rēķins izrakstīts un iesniegts komandītsabiedrībai pagājušās nedēļas nogalē. Ministre intervijā raidījumam norādīja, ka ekonomikas mistrija rūpīgi analizējusi ar izstādi saistīto finanšu plūsmu un secinājusi, ka par atsevišķiem darbiem maksāts vairākkārt.

Tāpat ministrijas analīze liecinot, ka maksāts par nenotikušiem darbiem, kā arī konstatētas "uzpūstas cenas". Kā piemēru ministre minēja mājas lapas izveidi. Par to samaksāti vairāki desmiti tūkstošu eiro, kā arī cenas bijušas sadārdzinātas saistībā ar aprīkojuma izpēti.

Jau vēstīts, ka EM dienesta pārbaudē tika atklāti būtiski pārkāpumi, un tās rezultātā tika ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām, trīs no tām - departamentu direktores - tika atstādinātas no amata.

Valdība 27.janvārī atbalstīja EM ierosinājumu pārtraukt Latvijas dalību izstādē "Expo Milano 2015". Līdz ar to 2015.gadā valsts budžetā tika lēsts aptuveni 3,3 miljonus eiro ietaupījums, bet 2016.gadā - 0,16 miljonu eiro ietaupījums. Šāds lēmums tika pieņemts, jo līdz izstādes atklāšanai atlikušais laiks EM ieskatā nebija pietiekams kvalitatīva projekta sagatavošanai.

Latvijai izstādē bija atvēlēts 1147 kvadrātmetru apbūves gabals, kurā sākotnēji bija plānots būvēt paviljonu, kas aizņemtu 600 kvadrātmetrus.

Līdz valdības lēmumam saistībā ar Latvijas dalību "Expo" bija iztērēti 138 tūkstoši eiro paviljona pamatu izbūvei, 179 tūkstoši eiro projektēšanai, savukārt 857 tūkstoši eiro samaksāti komandītsabiedrībai. Tēriņi Latvijai piešķirtās teritorijas sakārtošanai un labiekārtošanai, pēc EM aplēsēm, sasniedz 115,7 - 138,8 tūkstošus eiro.

"Expo Milano 2015" notiek no 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijā, Milānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!