Foto: stock.xchng

Ekonomikas ministrija (EM) izvēlējusies trīs būtiskākos eksporta sadarbības tirgus. Tās ir ASV, Ķīna un Apvienotie Arābu Emirāti, kā vārti uz līča valstīm, ceturtdien, 25. janvārī, Saeimas ārpolitikas debatēs sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

"Par mūsu interesēm starptautiskajā vidē. Es pilnīgi noteikti gribu pieminēt to, ka Latvijas Ekonomikas ministrija izvēlējusies trīs būtiskākos eksporta sadarbības tirgus. Tās ir ASV, Ķīna un Apvienotie Arābu Emirāti, kā vārti uz līča valstīm, kā arī šobrīd mēs strādājam pie jautājumiem par sadarbību ar indiju, Japānu un Dienvidkoreju," sacīja ministrs.

"Attiecībā uz ASV mēs redzam, ka ir milzīgs potenciāls un salīdzinot ar 2016.gadu attiecīgajā periodā ekonomiskās aktivitātes pieaugums ir palielinājies par 65 %. Un jāsaka, ka Amerikas Savienotās Valstis ir kļuvušas par valsti, ne tikai no kuras mēs sagaidām tirdzniecības apjomus un investīcijas, bet tā ir kļuvusi par valsti, arī kur Latvijas uzņēmēji investē, un šeit es pieminēšu Valmieras stikla šķiedras fabriku Atlantā, šeit es pieminēšu kaut vai kompāniju "Printful", kur ir vairāki uzņēmumi Amerikā," atzina ministrs.

Viņš norādīja, ka 2017.gada nogalē notikusī Čikāgas konference parādījusi to, ka Latvijai ir milzīgas iespējas sadarbībai ar Amerikas Savienotajām valstīm, kā arī pateicoties sadarbībai ar CETA līgumu, ir aktivizējusies sadarbība ar Kanādu.

"Tāpat Ekonomikas ministrija milzīgu uzmanību velta sadarbībai ar Ķīnu, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, kur mēs plānojam dalību "Expo 2020" Dubaijā," precizēja ekonomikas ministrs.

Portāls "Delfi" piedāvā ceturtdienas debašu teksta un video tiešraidi.

Apspriežot ārlietu ministra ziņojumu, katrs deputāts saskaņā ar Saeimas kārtības rulli debatēs var runāt desmit minūtes pirmoreiz un piecas minūtes otro reizi.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16. janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību ES jautājumos.

Saeimas Ārlietu komisija un Eiropas lietu komisija ziņojumu izskatīja kopsēdē 23. novembrī.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gada 27.janvārī. Ja nav priekšlikumu vai prasību par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

Saeimas sēde, kurā iekļauts Ārlietu ministra ziņojums par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā, 25. janvārī sākās pulksten 9.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!