Foto: AFP/Scanpix

Pagājušajā nedēļā salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš Ziemeļeiropas elektroenerģijas biržas "Nord Pool Spot" Latvijas un Lietuvas cenu apgabalos "Elspot" tirgū vidējā elektroenerģijas cena saruka par 15%, savukārt Igaunijas cenu zonā tā kāpa par 1%, liecina biznesa informācijas portāla BBS apkopotie dati.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā "spot" cena Latvijas cenu apgabalā bija 32,12 eiro par megavatstundu, bet nedēļu iepriekš tā bija 37,78 eiro par megavatstundu.

"Nord Pool Spot" Lietuvas cenu apgabals pietiekamās Latvijas-Lietuvas starpsavienojumu jaudas dēļ ir cieši saistīts ar Latvijas zonu, praktiski veidojot vienu cenu apgabalu - elektroenerģijas vidējā "spot" cena pagājušajā nedēļā arī Lietuvas cenu apgabalā bija 37,78 eiro par megavatstundu, bet nedēļu iepriekš tā bija 37,78 eiro par megavatstundu.

Savukārt Igaunijas cenu apgabalā pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā "spot" cena bija 29,83 eiro par megavatstundu, bet nedēļu iepriekš tā bija 29,6 eiro par megavatstundu.

Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" Tirdzniecības attīstības daļas vadītājs Gatis Junghāns sacīja, ka cenu kritumu biržas Latvijas un Lietuvas apgabalos veicināja par 53% lielāks kopējais izstrādātās elektroenerģijas apmērs Latvijā un Lietuvā, kā arī par 3% mazāks abu valstu kopējais elektroenerģijas patēriņš, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Savukārt, komentējot elektroenerģijas cenas biržas Igaunijas apgabalā, viņš atzīmēja, ka tās galvenokārt noteica cenu dinamika Somijā, jo "Estlink" starpsavienojums pagājušā nedēļā turpināja darboties ar pietiekamu pieejamās pārvades jaudas kapacitāti – 999 megavatiem, salīdzinot ar 1000 megavatiem iepriekšējā nedēļā.

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 79% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 71% no kopējā patēriņa. Tikmēr Latvija pagājušā nedēļā pirmo reizi šogad strādāja ar pārpalikumu, saražojot par 6% vairāk elektroenerģijas nekā patērējot, bet Igaunija pagājušajā nedēļā saražoja par 11% vairāk elektroenerģijas nekā patērēja.

Elektroenerģijas cena biržā veidojas, ņemot vērā pieprasījumu un piedāvājumu, ko tostarp iespaido laika apstākļi, elektrostaciju saražotās enerģijas apmērs, kā arī pārvades jaudas. Elektroenerģijas cena ir viena četrām komponentēm, kas Latvijā veido elektroenerģijas gala tarifu - tajā ietverti arī pārvades un sadales tīkla pakalpojumi, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis.

"Nord Pool Spot" tirdzniecību veic 370 dalībnieku no 20 valstīm - 2013.gadā Ziemeļvalstīs un Baltijā kopā 84% no patērētās elektroenerģijas pārdota un nopirkta biržā. Kopējais "Nord Pool Spot" apgrozījums 2013.gadā bija 493 teravatstundas elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!