Foto: F64

No 1. augusta iedzīvotājiem jāmaksā ne tikai par patērēto elektroenerģiju, bet arī par tās piegādi. Rēķini septembra sākumā pārsteiguši daudzus, tostarp īpaši sāpīgi tas skāris virkni lauksaimnieku. Nu Saeimas deputāti un lauksaimnieki uztraukušies par valdības otrdien atbalstītajiem grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz diferencēt galalietotāju elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus pēc pieslēguma jaudas un patēriņa apmēra.

Trešdien, 5. oktobrī, uz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju tika aicināti AS "Sadales tīkls", Ekonomikas ministrijas (EM), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un citu organizāciju pārstāvji, lai spriestu par nesenajām un vēl tikai briestošajām izmaiņām elektroenerģijas maksājumos.

Pirms 1. augusta "Sadales tīkla" klienti maksāja vien par katras patērētās elektrības kilovatstundas piegādi, taču tagad patērētājiem ir jāmaksā arī fiksētā ikmēneša maksa par elektrības pieslēguma nodrošināšanu, bet maksa par elektrības piegādi ir samazināta.

Vairāki deputāti meta akmeni "Sadales tīkla" dārziņā, uzsverot, ka patērētāji pirms 1. augusta nebija pietiekami informēti par gaidāmajām izmaiņām. "Cilvēki, saņemot rēķinus, nosirmoja un ķērās pie validola," situāciju rezumēja Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS). Viņš vērsa uzņēmuma uzmanību, ka būtu nepieciešama īpaša patērētāju uzrunāšana. Arī Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S) piekrita, ka izglītošanas pasākumi nav veikti. Zariņš ierosināja komisijai uzdot EM un "Sadales tīkla" pārstāvjiem izveidot plānu, kā informēt patērētājus par elektrotīkla jaudas optimizāciju, kas ievērojami samazinātu elektroenerģijas rēķinus.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis deputātus iepazīstināja ar sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņām, kas ir spēkā kopš 1. augusta. Viņš skaidroja, ka tas bija nepieciešams, lai veicinātu esošās jaudas izmantošanas efektivitāti, kā arī uzlabotu elektroenerģijas piegādes kvalitāti. Vienlaikus viņš vērsa deputātu uzmanību, ka valstī fiksēta "nulles patēriņa" pieslēgumu problēma, proti, tie, kas patērē elektroenerģiju, maksā par tiem, kas to nepatērē. Latvijā ir aptuveni 120 000 pieslēgumu, kas nepatērē elektroenerģiju, tas ir aptuveni 10% no visu pieslēgumu skaita Latvijā. Līdz šim tie, kas elektroenerģiju nepatērēja, nemaksāja neko, tagad šiem patērētājiem jāmaksā par pieslēgumu.

Arī EM pārstāvis Jānis Patmalnieks skaidroja, ka politikas mērķis bija veidot pēc iespējas efektīvāku infrastruktūru, lai varētu savas "Sadales tīkla" izmaksas salīdzināt ar citām ar Eiropas Savienības valstīm.

Deputāti uzdeva "Sadales tīklam" virkni jautājumu, tostarp deputātus interesēja, cik klientam izmaksā jaudas samazinājums. Pinkulis skaidroja, ka līdz nākamā gada 31. jūlijam tas ir bezmaksas pakalpojums, un līdz šim jaudu pārskatījuši 22 000 klientu, lielākā daļa no tiem – mājsaimniecības.

Tomēr daļu deputātu "Sadales tīkla" skaidrojumi neapmierināja. Jānis Klaužs (ZZS) ierosināja "Latvenergo" dotēt "Sadales tīklu", savukārt no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas viņš vēlētos daļu cilvēku padzīt, jo – viņa ieskatā – pie izveidojušās situācijas vainīgs regulators. Viņš skaidroja, ka "Latvenergo" ir liela peļņa, kamēr "Sadales tīkls" nespēja "savilkt galus", tādēļ rezultātā cieš patērētāji.

Jaunie elektroenerģijas rēķini pārsteiguši ne tikai lauksaimniekus, bet arī LTRK. Organizācijas un kompānijas "Baltcom" pārstāve pastāstīja, ka uzņēmumam rēķins audzis par 11 000 eiro mēnesī. "Baltcom" izvērtējis, vai ir iespējams padarīt pieslēgumu efektīvāku, tomēr specifikas dēļ tas nav bijis iespējams. Uzņēmums šobrīd vērsies tiesā. Arī LTRK pārstāvis Kapars Osis vērsa uzmanību, ka no jaunajām izmaiņām cietēji nav tikai lauksaimnieki.

Deputāti un uzņēmēji tagad satraukušies par plānotajām izmaiņām Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz diferencēt galalietotāju elektroenerģijas OIK maksājumus. Līdaka paredzēja, ka tas būs nākamais šoks patērētājiem.

Deputāti pauda neapmierinātību, ka grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā ietilpst nākamā gada budžeta paketē, līdz ar to vētīs Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, nevis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Saeimas deputāti aicināja EM un "Sadales tīklu" jau laicīgi informēt patērētāju par plānotajām izmaiņām, lai šoks par rēķiniem neatkārtotos.

Runājot par diferencēto OIK maksājumu, LOSP pārstāvis Guntis Vilnītis vēlreiz aicināja grozījumos paredzēt trīs izmaiņas. Pirmkārt, samazināt "Latvenergo" plānoto dotāciju, nevis palielināt OIK komponenti un sistēmas izmaksas mazajiem patērētājiem un lauksaimniekiem.

Otrkārt, samazināt AS "Sadales tīkls", AS "Augstsprieguma tīkls" kapitāla atdeves likmes no esošajiem 5% uz, piemēram, 3,5%, kas, kā skaidroja LOSP, attiecīgi samazinātu sadales un pārvades sistēmas pakalpojuma izmaksas patērētājiem.

Treškārt, padome aicināja paredzēt, ka lauksaimniekiem tiek saglabāts proporcionālais maksājums pēc patēriņa, nevis jaudas.

Vēstīts, ka par spīti LOSP iebildumiem, valdība otrdien atbalstījusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz samazināt elektroenerģijas cenas energointensīvajiem uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!