Foto: DELFI

Komandītsabiedrība "Expo 2015" Ekonomikas ministrijai (EM) nodevusi visus materiālus par padarītajiem darbiem, gatavojoties starptautiskajai izstādei "World Expo 2015", sacīja "Expo 2015" komunikācijas konsultante Dagnija Lejiņa.

"Komandītsabiedrība ministrijai ir nodevusi visus materiālus par padarītajiem darbiem, ko apliecina pieņemšanas - nodošanas akti. EM ir "Expo 2015" sniegtos pakalpojumus pieņēmusi un atzinusi par kvalitatīviem un izpildītiem atbilstoši līgumiem. Tomēr ministrija pirms divām nedēļām bija atsūtījusi paziņojumu, kurā pieprasa apmaksāt visus līdzekļus," sacīja Lejiņa.

Pēc viņas teiktā, paziņojums par līdzekļu atmaksu bijis EM atbilde uz komandītsabiedrības tiesā celto pirmo prasību par prettiesisku bankas garantijas pieprasīšanu un nesamaksāto atlīdzību projektēšanas līguma ietvaros.

"EM paziņojumam par līdzekļu atmaksu nav nekāda tiesiska pamatojuma. Ministrija līdz šim nav spējusi norādīt nevienu līguma punktu, ko komandītsabiedrība būtu pārkāpusi, tikmēr publiski paužot virkni apvainojumu. EM, mainoties ministrijas vadībai, ir līgumu pārkāpusi vairākkārt, un visas prasības, ko komandītsabiedrība ir cēlusi un vēl grasās celt pret ministriju, ir saskaņā ar šiem pārkāpumiem," uzsvēra "Expo 2015" pārstāve.

Lejiņa arī atzina, ka EM medijos noplūdinātais inventarizācijas komisijas ziņojums satur klaji absurdu informāciju. "Piemēram, par būvniecības nozari atbildīgā EM nav spējusi izvērtēt Latvijas paviljona tehniskā projekta izstrādē un saskaņošanā veikto pilna apjoma darbu, kuru pagājušajā gadā bija pieņēmusi gan pati ministrija, gan "Expo 2015" organizatori Milānā. Turklāt šie nav vienīgie fakti, kas liek apšaubīt ministrijas izveidotās komisijas kompetenci. Šāda pasūtītāja iekšēji izveidota komisija nevar risināt pušu līgumiskās attiecības, arī komandītsabiedrības "Expo 2015" viedoklis nevienu brīdi nav uzklausīts. "Expo 2015" neplāno reaģēt uz šiem pieprasījumiem," teica komandītsabiedrības pārstāve.

Komandītsabiedrība ir pārliecināta, ka, mainoties EM politiskajai vadībai, ir uzsākta agresīva apmelošanas kampaņa, kas jau pašā sākumā norādīja uz vēlmi apturēt šo projektu ar visiem iespējamajiem līdzekļiem. "Šiem visiem apvainojumiem nav ne tiesiska, ne morāla pamata, tādēļ arī "Expo 2015" ir iesniegusi prasību tiesā un, ja nepieciešams, cels papildu pretenzijas," uzsvēra Lejiņa.

Jau ziņots, ka valdība šā gada sākumā lēma, ka Latvija šogad nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas maijā sākās Itālijas pilsētā Milānā.

Iepriekš noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē "World Expo 2015" paredzēja valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību "Expo 2015" bija noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro.

Pāris mēnešu pēc valdības lēmuma komandītsabiedrībā "Expo 2015" informēja, ka EM vairāk nekā piecus mēnešus nav norēķinājusies ar "Expo 2015" par padarītajiem darbiem Latvijas dalībai pasaules lielākajā izstādē "Expo" Milānā 185 000 eiro apjomā. 13.maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tika ierosināta pirmā lieta - komandītsabiedrības "Expo 2015" prasība pret EM par līgumsaistību izpildi.

Savukārt šā gada maijā publiskotajā inventarizācijas komisijas ziņojumā par Ekonomikas ministrijas (EM) un komandītsabiedrības "Expo 2015" noslēgto līgumu izpildi tika konstatēts, ka kopumā vairāk nekā 91% no komandītsabiedrības "Expo 2015" veiktajiem maksājumiem jeb 777 685 eiro no 851 867 eiro ir uzskatāmi par nepamatoti veiktiem, ņemot vērā nodevumu neesamību vai to apšaubāmo kvalitāti, kā arī izmaksu pamatojošo dokumentu trūkumu.

Inventarizācijas komisija konstatēja, ka "Expo 2015" nav iesniedzis pakalpojumu izmaksu pamatojošus dokumentus ne par pabeigtām aktivitātēm, ne arī darbiem, kas ir sākti un apmaksāti atbilstoši pieņemšanas-nodošanas aktā sniegtajam aprakstam, kuru faktisko izpildes apjomu nav iespējams identificēt. Līdz ar to nebija iespējams novērtēt, vai izmaksas atbilst godīgai komercpraksei. Atsevišķiem darbiem, kuriem pieņemšanas-nodošanas akta aprakstā pakalpojumu sniedzējs ir norādījis trešo pušu izmaksas, komisija norāda uz nepamatoti lielām administratīvajām izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!