Foto: DELFI

Ekonomikas ministrija (EM) nobriedusi pārskatīt atbalstu uzņēmējiem par elektrības ražošanu, jo kļūst arvien grūtāk noturēt rāmjos ikmēneša elektrības rēķinus, svētdien vēstī LTV raidījums "De facto".

Katrai elektrostacijai tiks rēķināta atdeve ieguldītajām investīcijām, lai tā nepārsniegtu 9 līdz 12%. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) paudis, ka savienošanās ar citu valstu elektrotīkliem neļauj pilnībā izmantot priekšrocības, ko sniedz lētāka elektrība, jo Latvijā izveidotā pašmāju elektrības ražotāju atbalsta politika paņem arvien lielākus resursus.

No gāzes un atjaunojamās enerģijas stacijām tiek pirkta elektrība par cenu, kas augstāka par elektrības biržas cenu, lai stacijas spētu atpelnīt investīcijas. "De facto" aprēķini rāda, ka par uzstādītajām jaudām un par elektrību virs tirgus cenas pērn stacijām kopā samaksāti 225 miljoni eiro. Par šo atbalstu maksā ikviens elektrības patērētājs.

Maksājums katru gadu pieaug. Lai iedzīvotāju un uzņēmēju rēķini nekļūtu lielāki, starpību sedz, piemēram, no "Latvenergo" dividendēm, kas pērn bijis 77 miljoni eiro. Ekonomikas ministrija iecerējusi neļaut staciju īpašniekiem nopelnīt par daudz. Eiropas Komisijas (EK) ieteikums ir noteikt kapitāla atdevi 9 līdz 12% apmērā.

Elektrības ražotāji izmaiņas gaida kā apdraudējumu viņu investīcijām. Valsts savulaik ieviesa spēkstacijām īpašu nodokli. Nodoklis kopā ar sarukušo gāzes cenu, piemēram, kompānijas "Graanul Invest" šķeldas stacijā investīciju atmaksāšanās termiņu pagarināja no septiņiem līdz 20 gadiem.

Papildus vēl koriģējot noteikumus, liels kaitējums tiks investīciju klimatam Latvijā, raidījumam paudis Haralds Vīgnts no kompānijas "Graanul Invest". Šā uzņēmuma šķeldas ražotnēs un elektrostacijās Latvijā ieguldījusi ap 250 miljoniem eiro. Vīgants stāsta, ka šķeldas stacijas ne vien nodrošina tiešas darbavietas, bet arī ļauj attīstīties citiem uzņēmumiem – tiek iztīrīti meži no zariem un lauki no krūmiem.

Elektrības ražotāju intereses konfliktē ar lielu elektrības patērētāju interesēm. Lieliem ražotājiem ir grūti konkurēt starptautiski, ja elektrības cenas Latvijā ir augstāks nekā citur. "Ja runā, kas ir taisnīgi, kas nē, tad jāsaka, ka tā [elektrības subsidēšana] līdz šim tāda liela dāvana ir bijusi," raidījumam saka Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras enerģētikas komitejas vadītājs un "Resursu kontroles grupas" valdes loceklis Kaspars Osis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!