Foto: DELFI Reporter

Ēnu ekonomika apbedīšanas pakalpojumu nozarē Latvijā izteiktāk ir novērojama lauku reģionos, norāda Latvijas Apbedītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Štreihfelds.

Taču viņš atzīmē, ka tas noteikti nenozīmē, ka tie cilvēki, kas lauku reģionos nodarbojas ar apbedīšanas pakalpojumu nodrošināšanu, tīšuprāt nereģistrē savu saimniecisko darbību.

"Laukos ir pilnīgi normāli, ka mirušo apbedīšanu veic cilvēki, kas nav reģistrējuši savu saimniecisko darbību. Taču tas nav tīšuprāt. Laukos tā vienkārši notiek, tā ir tradīcija. Tur pakalpojuma izmantotāji pārsvarā pat nepainteresējas par formalitātēm. Galvenais, ka mirušais apbedīts," situāciju lauku reģionos skaidro Štreihfelds.

Viņš arī norāda, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aplēses par ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē varētu būt nedaudz pārspīlētas. Štreihfelds uzskata, ka ēnu ekonomika nozarē varētu nebūt tik liela, kā norādīja VID.

Taču viņš atzīst, ka nozare ir nesakārtota. Viens no instrumentiem, kā veicināt nozares sakārtošanu, būtu apbedīšanas likuma izstrādāšana un tā pieņemšana. Uz regulējuma nepieciešamību norādīja arī Konkurences padome (KP), VID un Patērētāju tiesību aizsardzībs centrs (PTAC).

Štreihfelds stāsta, ka viņa vadītā asociācija savulaik pat bija izstrādājusi likumprojektu, par pamatu ņemot attiecīgu normatīvu, kas ir Vācijā. Taču politiķu atsaucību tas neguva.

Jau vēstīts, ka VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone informēja, ka puse no apbedīšanas nozares uzņēmumiem neuzrāda nekādus ieņēmumus.

Ēnu ekonomikas īpatsvars nozarē pērn varētu būt vismaz 5,45 miljoni eiro, liecina VID veiktais aprēķins, kurā vērā ņemts mirušo cilvēku skaits valstī pērn, vidējās apbedīšanas pakalpojumu izmaksas, apbedīšanas izmaksu kopsumma, no kā atņem nozarē nodarbināto nodokļu maksātāju deklarēto apgrozījumu.

Savukārt KP veiktās apbedīšanas pakalpojumu nozares uzraudzības apkopotie dati liecina, ka tirgū pastāv kropļota konkurence un negatīva ietekme uz patērētājiem.

Apbedīšanas pakalpojumu tirgus uzraudzību KP sāka pērn. Bet šī gada pavasarī, maijā un jūnijā PTAC un VID veica patērētāju aptauju, kurā aptaujāti ap 150 respondentu. Daudzi aptaujātie norādījuši uz negodīgu un neētisku komercdarbību, kā arī iespējamiem korupcijas riskiem.

Kā liecina "Firmas.lv", informācija Latvijas Apbedītāju asociācija dibināta 1995.gadā. Asociācija apvieno 23 biedrus.

Saskaņā ar VID informāciju apbedīšanas nozarē reģistrēto nodokļu maksātāju skaits līdz šī gada 4.jūnijam bija 260, no kuriem 182 bija juridiskas personas, bet 108 - fiziskas personas, no kurām 78 bija saimnieciskās darbības veicēji, bet 30 - individuālie komersanti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!