Foto: Eiropas Parlaments
Līdzšinējo "A+", "A++" un "A+++" sadzīves tehnikas energomarķējumu aizstās alfabētiska skala no "A" līdz "G", otrdien Strasbūrā nolēma Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

EP deputāti otrdien balsoja par vienošanos ar Eiropas Savienības (ES) Padomi, kas patērētājiem ļaus vieglāk izvēlēties energoefektīvāku sadzīves tehniku. Tas, kā debatēs sacīja deputāti, samazinās elektrības rēķinus un mudinās ražotājus ieguldīt vēl energoefektīvāku produktu izstrādē.

Priekšlikumu apstiprināja ar 535 balsīm "par", "pret" 46 un 79 deputātiem balsojumā atturoties.

Paredzams, ka preces ar jauno marķējumu veikalos nonāks ne ātrāk kā 2019. gada beigās.

Iepriekš mulsinošu "A+" sistēmu, saņemot EP atbalstu, izveidoja pašas ES institūcijas. Proti, "A-G" skala jau eksistēja līdz 2010. gadam, kad to nomainīja "A+" sistēma.

Tolaik deputāti cerēja, ka, ja toreizējo energoefektīvāko marķējumu "A" sadalītu sīkāk, tad tas mudinātu kompānijas domāt par to, kā vēl vairāk paaugstināt ierīču energoefektivitāti. Tā vietā, kā otrdien atzina deputāti, patērētāju vidū tika radīts apjukums.

Regulas, kas nosaka energoefektivitātes marķējuma noteikumus, grozījumos arī tiks noteikts, ka Eiropas Komisijai būs jāizveido jauna publiska interneta datu bāze, kas sniegs informāciju konkurenci uzraugošajām iestādēm, kā arī palīdzēs patērētājiem iegūt papildu informāciju par ES dalībvalstīs tirgotajām elektronikas precēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!