Foto: AFI
Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) kļūs par AS "Parex banka" mazākuma akcionāru, iegūstot 25% plus vienu akciju no bankas pamatkapitāla, otrdien preses konferencē paziņoja premjers Valdis Dombrovskis (JL).
Līgums ar ERAB varētu tikt noslēgts 16.aprīlī.

Otrdien valdība vienojusies par Latvijas pozīciju sarunās ar ERAB par tiem nosacījumiem, ar kuriem ERAB kļūs par "Parex bankas" mazākuma akcionāru.

Kamēr turpinās sarunas, plašāka informācija, piemēram, par ERAB ieguldījumu, iegādājoties akcijas, pagaidām netiek sniegta.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā valdība nolēma, ka "Parex bankas" pamatkapitāls tiks palielināts par 227 miljoniem latu. No tiem 165 miljonus latu plānots ieguldīt bankas pamatkapitālā, Privatizācijas aģentūrai iegādājoties jaunās emisijas vārda akcijas ar balsstiesībām par nominālvērtību viens lats, un 62 miljonus latu - subordinētajā pamatkapitālā, tādējādi nodrošinot kapitāla pietiekamību 12% apmērā. Pamatkapitāls tiks palielināts pēc papildu valsts atbalsta saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.

"Bankā netiek ieguldīta papildu nauda, bet gan kapitalizēti valsts līdzekļi, ko Valsts kase noguldījusi "Parex bankā"," žurnālistiem norādīja Dombrovskis.

Pēc "Parex bankas" pamatkapitāla palielināšanas Privatizācijas aģentūrai būs jāatsavina daļa no sev piederošajām akcijām ERAB. Šai organizācijai ir liela pieredze banku restrukturizēšanā, un tās iesaiste restrukturējamo banku kapitālā pasaulē tiek uzskatīta par pozitīvu signālu par bankas dzīvotspēju un attīstības potenciālu.

ERAB ir gatava iegādāties "Parex bankas" mazākuma akcijas, veicot ieguldījumu 100 miljonu eiro (70 miljonu latu) apmērā, iepriekš pēc tikšanās ar ERAB pirmo viceprezidentu Varelu Frīmanu paziņoja Dombrovskis. Plānots, ka "Parex bankas" padomē darbosies arī ERAB pārstāvis.

"Parex banka" pagājušā gadā strādājusi ar 124 miljonu latu zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!