Foto: F64
Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) iegādājusies 51 444 325 balsstiesīgās vārda akcijas, kas sastāda 25%, un 1 akciju no "Parex bankas" pamatkapitāla, tādā veidā noslēdzot pirmo posmu darījumā starp ERAB un Privatizācijas aģentūru, portālam "Delfi" pavēstīja "parex bankas" pārstāvji.

Akciju pirkuma maksas atbilst akciju nominālvērtībai. Aptuvena ERAB ieguldītā summa pamatkapitālā ir 51 444 325 LVL.

Tuvākajā laikā tiks veiktas izmaiņas akcionāru reģistrā. Savukārt otrais posms jeb - 6 062 500 akciju iegāde – notiks pēc atlikušā bankas pamatkapitāla palielināšanas.

ERAB investīcijas pamatkapitālā un subordinētais aizdevums līdz 22 miljonu eiro apmērā stiprinās "Parex bankas" kapitāla bāzi, sniegs atbalstu bankas restrukturizācijā un veicinās tās izaugsmi un iespējami ātrāku atgriešanos privātajā sektorā.

"ERAB ir gandarīta atbalstīt tik nozīmīgu spēlētāju Latvijas ekonomikā, kāda ir Parex banka. Kļūstot par akcionāru, ERAB cieši sadarbosies ar bankas vadību, lai stiprinātu šo uzņēmumu, jo īpaši, lai tas spētu turpināt uzņēmējdarbības sektora finansēšanu," norāda ERAB Finanšu institūciju sektora vadītājs Niks Teseimans (Nick Tesseyman).

"Esam ieguvuši ļoti vērtīgu partneri un banku restrukturizāciju projektos pieredzējušu akcionāru. Esmu pārliecināts, ka šī brīža globālajā ekonomiskajā un finanšu situācijā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas dalība veicinās Parex bankas vērtības palielināšanos un piesaistītie finanšu resursi ļaus attīstīt jaunus pakalpojumus, lielāku uzmanību veltot mazo un vidējo uzņēmumu sektoram, jo investīcijas šajā segmentā ir ļoti nozīmīgas ekonomikas atveseļošanai," uzsver "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

16.aprīlī ERAB prezidents Tomas Mirovs (Thomas Mirow), Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis un Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Artūrs Grants un parakstīja akciju pirkuma līgumus, ka pēc bankas pamatkapitāla palielināšanas ERAB iegādāsies 57 506 825 Parex bankas balsstiesīgās vārda akcijas, kas sastāda 25% un 1 akciju no bankas pamatkapitāla.

23.jūlijā ERAB Centrāleiropas un Rietumbalkānu biznesa grupas direktors Peters Reinigers (Peter Reiniger) apmeklēja Latviju, lai parakstītu subordinētā aizdevuma līgumu ar Parex banku un lai parakstītu izmaiņas aprīlī noslēgtajā pirkuma līgumā, nosakot akciju iegādi divos posmos un pirmajā posmā paredzot iegādāties 51 444 325 Parex banka balsstiesīgās vārda akcijas.

Līdz šim ERAB Latvijas ekonomikā ir ieguldījis aptuveni 450 miljonus eiro, tos investējot dažādos projektos finanšu, korporatīvajā, enerģētikas un infrastruktūras sektoros.

Parex banka dibināta 1992.gadā, patlaban bankas filiālēs visā Latvijā strādā ap 2000 darbinieku. Bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitas uzņēmumi 13 pasaules valstīs, tajā skaitā Vācijā, Zviedrijā un Igaunijā, Šveicē un Lietuvā. Parex banka ir vienīgais American Express sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express kredītkartes. Šobrīd bankas 95,3% akciju turētājs ir Privatizācijas aģentūra. 2009. gada augustā Parex banka ir pievienojusies Eiropas ētikas kodeksam hipotekārās kreditēšanas jomā.

ERAB ir liela pieredze banku restrukturizēšanā, un šīs organizācijas iesaistīšanās banku kapitālā pasaulē tiek uzskatīta par pozitīvu signālu bankas dzīvotspējai un attīstības potenciālam. Finanšu sektora atbalsts ir viena no ERAB pamata aktivitātēm –2008.gadā banka parakstīja 153 sadarbības projektus finanšu sektorā, kopumā investējot 1,9 miljardus eiro. ERAB kā akcionārs ir iesaistījusies 60 banku darbībā. Kopš dibināšanas 1991.gadā ERAB ir investējusi 41,7 miljardus eiro vairāk kā 2500 projektos. 2008.gadābanka iesaistījās 302 projektos, kopumā investējot 5,1 miljardus eiro. Šobrīd ERAB darbojas 30 valstīs un piedalās dažādu privātā sektora projektu finansēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!