Foto: F64
"Parex bankas" pārdošana nebūtu jāsasteidz, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" norāda Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) Centrāleiropas un Rietumbalkānu biznesa grupas direktors Peters Reinigers.

Kā ziņots, ERAB kļūs par 25% plus vienas "Parex bankas" akcijas īpašnieku.

Reinigers norāda, ka ir piesardzīgs par valstij piederošo "Parex bankas" akciju pārdošanu, jo pašreizējos tirgus apstākļos gan Latvijā, gan kopumā pasaulē ir ļoti grūti atrast stratēģiskos partnerus, kas var pievienot vērtību un veikt ieguldījumus.

"Mums ir cieša apņēmība strādāt kopā ar valdību un "Parex bankas" vadību bankas privatizācijas jautājumā. Mēs nesteidzamies, tam nepieciešama pacietība, un mums nepieciešams laiks, lai spertu attiecīgos soļus bankas restrukturizācijas virzienā, lai padarītu to pievilcīgāku potenciāliem stratēģiskiem investoriem," skaidro ERAB pārstāvis.

ERAB atbalsta viedokli, ka "Parex bankai" pēc iespējas ātrāk jāatgriežas privātajā sektorā, taču neviens nesteidzas banku pārdot un vienkārši tikt vaļā no tās.

"Ir pārdošanas process un ir ugunsgrēka pārdošana. Bankas pārdošanai jābūt sakārtotam procesam," akcentē Reinigers.

Viņš atturas prognozēt laika posmu, kādā "Parex banku" būtu reāli pārdot.

"Ja jums ir meita un gribat, lai viņa apprecas - vai būtu gatavs gaidīt, kad ieradīsies piemērots partneris, vai gribat viņu pārdot? Jums jāatrod kāds, kas vēlas maksāt pareizo cenu, dot ieguldījumu bankas attīstībai un tātad arī Latvijas ekonomikas attīstībā," skaidro baņķieris.

Kā ziņots, "Parex" grupas neto zaudējumi 2008.gadā sasniedza 131 miljonu latu. "Parex banka" pagājušajā gadā strādājusi ar 124 miljonu latu zaudējumiem, turklāt arī šī gada pirmo ceturksni "Parex banka" noslēgusi ar kopējiem neto zaudējumiem 6,9 miljonu latu apmērā.

"Parex banka" dibināta 1992.gadā, patlaban bankas filiālēs visā Latvijā strādā ap 2200 cilvēku. Bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitasuzņēmumi 15 pasaules valstīs, tajā skaitā filiāles Berlīnē, Stokholmā un Tallinā, kā arī meitasuzņēmumi Šveicē un Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!