Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) izvērtē Latvijas banku vajadzības pēc finansējuma un kapitāla, lai apsvērtu iespējas tām sniegt palīdzību to likviditātes nostiprināšanai.

"ERAB īpašu uzmanību pievērš bankām ar sistēmisku nozīmi, taču bez ārvalstu stratēģiskajiem investoriem, tai skaitā "Parex" bankai, un sadarbosies ar tām, lai izsvērtu to likviditātes nostiprināšanas iespējas," teikts ERAB paziņojumā.

Kā ziņots, ERAB ir interese par "Parex banku", intervijā laikrakstam "Diena" sacījis "Parex bankas" jaunais vadītājs Nils Melngailis.

"Viņi veica sākotnējo izpēti, kāda ir situācija bankā, kādi ir bankas rādītāji, - piektdien viņi plāno pieņemt lēmumu, vai veiks ieguldījumu izpētes veikšanā, kas varētu prasīt mēnesi vai pusotru, lai izvērtētu situāciju bankā un valdība sāktu runāt par to, uz kādiem nosacījumiem viņi varētu ienākt kā akcionāri. Bet viss liecina, ka viņiem ir interese," sacījis jaunais bankas vadītājs.

Melngailis skaidrojis, ka ERAB parasti iegulda līdz 25% un grib diezgan lielas bloķēšanas tiesības akcionāru līgumā. "Neizslēdzu, ka viņi varētu ienākt kopā ar kādu stratēģisku investoru. No valsts puses skatoties, jo ātrāk banka atgriežas privātā sektorā, jo labāk - valsts saņem atpakaļ savu naudu un bankai pašai, tā kā tā līdz šim strādājusi kā privāta iestāde, ir jāstrādā privātās rokās. Tātad ERAB loma var būt dažāda atkarībā no tā, kas notiek nākamo divu mēnešu laikā."

Taujāts, vai ERAB ir piedāvājis kādu stratēģisko investoru, Melngailis atzīmējis, ka pagaidām nē. "Viņi tikai pieļauj iespēju, ka tas tā var notikt. Nākamā lieta, pie kā mēs tagad ļoti intensīvi strādāsim, ir stratēģisko investoru meklēšana un piesaiste. Mums būs paralēli jāstrādā pie vairākiem scenārijiem. Mēs vēl nezinām, kā iespējamie investori skatās uz banku, uz kādiem nosacījumiem viņi ir gatavi pirkt akcijas. ERAB [iesaiste] varētu samazināt risku jebkuram investoram."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!