Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) rosina atcelt viesabonēšanas maksu zvaniem uz citām Eiropas Savienības valstīm, bet maksa par mobilajiem savienojumiem ES teritorijā nevarētu būt augstāka par 0,19 eiro minūtē (plus PVN).

EK ceturtdien publiskotais piedāvājums paredz, ka no 2014.gada 1.jūlija tiek aizliegts pieprasīt maksu par saņemtajiem zvaniem, ceļojot pa ES. Uzņēmumi varēs izvēlēties vai nu piedāvāt telefonpakalpojumu plānus, kuri ir spēkā visā Eiropas Savienībā ("viesabonēšana kā vietēja abonēšana") un kuru cenas tiks noteiktas vietējā konkurencē valstī, vai arī ļaut saviem klientiem "atdalīt" pakalpojumus, t. i., izvēlēties citu viesabonēšanas operatoru, kas piedāvā zemākas cenas (nepērkot jaunu SIM karti).

Šā lēmuma pamatā ir 2012.gada Viesabonēšanas regula, kurā paredzēts, ka operatoriem līdz 2014.gada jūlijam būs jāsamazina vairumtirdzniecības cenas datiem līdz pat 67%.

EK arī piedāvā papildu maksas atcelšanu par starptautiskajiem zvaniem Eiropā. Pašlaik uzņēmumi bieži nosaka papildu maksu par fiksētajiem un mobilajiem sakariem, ja tiek zvanīts no savas valsts uz citām ES valstīm. Īstenojot pašreizējo priekšlikumu, uzņēmumi par fiksētu ES zvanu Eiropas Savienībā nevarēs prasīt augstāku maksu nekā par vietējām tālsarunām. Maksa par mobilajiem savienojumiem ES teritorijā nevarētu būt augstāka par 0,19 eiro minūtē (plus PVN).

Nosakot cenas, uzņēmumi varēs atgūt objektīvi pamatotas izmaksas, bet patvaļīgi noteikta peļņa par zvaniem Eiropas Savienībā vairs nebūs iespējama, ir pārliecināta EK.

Tāpat plānots aizliegt interneta satura bloķēšanu un ierobežošanu un tiks panākta lietotājiem atvērta un pilnīga piekļuve internetam neatkarīgi no maksas par interneta pieslēgumu vai tā ātruma.

Uzņēmumi joprojām varēs sniegt "specializētus pakalpojumus" ar garantētu kvalitāti (piemēram, IPTV, video pēc pieprasījuma, lietojumprogrammas, tostarp augstas izšķirtspējas attēlu veidošana medicīnas vajadzībām, virtuālās operāciju zāles un mākoņdatošanas lietojumprogrammas ar intensīvu datu izmantojumu, kurām ir liela nozīme uzņēmējdarbībā), ja vien tas neietekmē interneta ātrumu, kas solīts citiem klientiem. Patērētājiem būs tiesības pārbaudīt, vai viņu interneta ātrums atbilst tam, par ko viņi maksā, un lauzt līgumu, ja šīs saistības netiek pildītas, paredz EK priekšlikums.

Patērētājiem būs arī jaunas tiesības, piemēram, tiesības uz līgumiem vienkāršā valodā, kuros iekļauta salīdzināmāka informācija, lielākas tiesības mainīt pakalpojumu sniedzēju vai līgumu, tiesības uz līgumu uz 12 mēnešiem, ja klients nevēlas līgumu uz ilgāku laiku, tiesības izbeigt līgumu, ja netiek nodrošināts solītais interneta ātrums, un tiesības uz e-pastu pāradresēšanu uz jaunu e-pastu pēc interneta pakalpojumu sniedzēja maiņas.

"Turpmākajam straujajam progresam ceļā uz Eiropas vienoto tirgu telesakaru jomā ir būtiska nozīme Eiropas stratēģisko interešu īstenošanā un ekonomikas attīstībā, pašā telesakaru nozarē un iedzīvotājiem, kas nav apmierināti ar to, ka viņiem nav pilnīgas un taisnīgas piekļuves internetam un mobilo sakaru pakalpojumiem," sacījis EK priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu.

Savukārt priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krusa, par digitalizācijas programmu un šo tiesību aktu paketi atbildīgā komisāre norādījusi, ka šie ierosinātie tiesību akti ir labi jaunumi attiecībā uz mobilo sakaru un interneta nākotni Eiropā. Eiropas Komisija saka nē viesabonēšanas maksai, jā – neitralitātei, jā – ieguldījumiem un jā – jaunām darbvietām.

"Uzlabojumi telesakaru nozarē vairs neattiecas vienīgi uz šo nozari, bet ir pamatā ilgtspējīgai attīstībai visās nozarēs," sacīja Krusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!