Foto: LETA

Eiropas Savienība (ES) jau tuvākajā laikā uzsāks brīvās tirdzniecības līguma sarunas ar ASV, kas nākotnē var nest būtiskus ieguvumus arī Latvijas uzņēmējiem, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā.

Ņemot vērā, ka starp ES un ASV piemērotie vidējie importa tarifi ir salīdzinoši zemi (4,8% ASV un 6,7% ES), Latvijas uzņēmumu lielākais ieguvums ir sagaidāms tieši no ne-tarifu barjeru samazināšanas, īpaši jau tādās nozarēs kā farmācija, pārtikas rūpniecība, kokrūpniecība u.c.

Tāpat no šāda līguma noslēgšanas iegūtu ne tikai tie uzņēmumi, kuri tieši eksportē uz ASV, bet arī uzņēmumi, kas ražo un piegādā izejmateriālus un komponentes citiem ES uzņēmumiem, kas tālāk gatavo produkciju eksportē uz ASV.

2013.gada februārī ES un ASV pauda gatavību uzsākt vēsturiski lielākās divpusējās sarunas par tirdzniecības un investīciju partnerības līguma noslēgšanu. Latvija uzskata, ka gaidāmais brīvās tirdzniecības līgums pastiprinās jau vēsturiski ciešās tirdzniecības saites ar ASV un cer, ka sarunu rezultātā izdosies noslēgt padziļinātu, visaptverošu un ambiciozu tirdzniecības un investīciju līgumu.

Sarunas par nākotnē pasaulē lielāko brīvās tirdzniecības platformu plānots uzsākt šī gada jūnijā un tās plānots pabeigt līdz 2014.gada beigām. Ņemot vērā, ka Pasaules Tirdzniecības organizācijas 2001.gadā uzsāktās daudzpusējās tirdzniecības liberalizācijas sarunas dalībvalstu atšķirīgo interešu dēļ nevirzās, ES un ASV pamudināja pieņemt lēmumu slēgt divpusēju tirdzniecības un investīciju līgumu, kas nākotnē sekmēs PTO daudzpusējo sarunu pabeigšanu un mudinās citas valstis tiekties uz lielāku ekonomisko integrāciju.

Sagaidāms, ka ar līguma noslēgšanu tiks atcelti tarifi preču tirdzniecībā, samazinātas ne-tarifu barjeras (piemēram, vienkāršotas muitas procedūras, harmonizēti tehniskie noteikumi un standarti, kā arī sanitārās un fitosanitārās prasības), samazināti ierobežojumi pakalpojumu tirdzniecībā, nodrošināta lielāka piekļuve publisko iepirkumu tirgiem u.tml, skaidro Ekonomikas ministrija.

Kā sarežģītākie jautājumi, par kuriem pusēm būs jāpanāk vienošanās, uzskatāmi ģenētiski modificētās pārtikas izmantošana, lauksaimniecības subsīdijas un patentu aizsardzība.

Latvijas kopējais tirdzniecības apgrozījums ar ASV 2011.gadā bija 239 miljoni latu, ierindojot ASV 6. vietā mūsu valstij svarīgāko tirdzniecības partneru starpā ārpus ES.

Galvenās Latvijas eksporta preces uz ASV ir pārtikas produkti, galvenokārt (alkoholiskie dzērieni, zivju konservi, šokolāde, u.c.), telefonu aparāti un to daļas, stikla šķiedra, sintētisko pavedienu dzija, kokmateriāli, t.sk. koka mēbeles, iespiedmašīnu daļas, optiskās šķiedras u.c., savukārt galvenās importa preces no ASV – turboreaktīvie dzinēji, lidmašīnu vai helikopteru daļas, traktori, mašīnas lauksaimniecības kultu novākšanai, trikotāžas izstrādājumi u.c..

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!