Foto: Shutterstock

Eiropas Savienība (ES) un Eiropas Investīciju bankas (EIB) grupa apvienojušas spēkus, lai pētniecībā un inovācijā investētu līdz 48 miljardiem eiro, liecina Eiropas Komisijas paziņojums.

Nākamajos septiņos gados ES finansējums novatoriem "InnovFin" produktiem būtu jāmobilizē līdz 24 miljardiem eiro investīcijām pētījumos un inovācijā (P&I), ko īsteno mazie, vidējie un lielie uzņēmumi, kā arī pētniecības infrastruktūras projektu virzītāji. Šim finansējumam būtu jāsekmē investīcijas pētniecībā un inovācijā līdz 48 miljardu eiro apmērā, norādījusi EK.

EIB nodrošinās kredītus vidējiem un lielākiem uzņēmumiem un sniegs garantijas bankām, kuras kreditē šos uzņēmumus, savukārt Eiropas Investīciju fonds nodrošinās garantijas bankām, kuras kreditē mazos un vidējos uzņēmumus, un vēlāk investēs riska kapitāla fondos, nodrošinot pašu kapitālu jauniem uzņēmumiem, un tādiem, kuri strauji attīstās.

"Pateicoties finanšu instrumentiem, varam inovatīvi ieguldīt uzņēmumos un darbībā, kas veicina izaugsmi. Attiecībā uz uzņēmumu ieguldījumiem inovācijā ES atpaliek no saviem galvenajiem konkurentiem pasaulē, tāpēc mums ir jāsekmē banku kredīti šiem projektiem un jāpalīdz tikt pie finansējuma uzņēmumiem, kuros noris intensīvs pētnieciskais darbs. Tas mums palīdzēs sasniegt mūsu mērķi un līdz 2020.gadam pētniecībā un izstrādē ieguldīt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP)," skaidroja ES pētniecības, inovācijas un zinātnes komisāre Moire Gēgena-Kvinna.

Kā norādījusi EK, "InnovFin", ES finansējums novatoriem, ir dažādi pielāgoti produkti - sākot no garantijām starpniekiem, kas kreditē mazos un vidējos uzņēmumus, beidzot ar tiešiem aizdevumiem uzņēmumiem, kas veicina atbalstu pētniecības un inovācijas projektiem ES un valstīs, kuras piedalās jaunajā programmā ES pētniecības programmā 2014.-2020.gadam "Apvārsnis 2020".

Ar "InnovFin" tiek turpināts darbs, kuru īstenoja atbilstīgi riska dalīšanas finanšu mehānismam, un šo mehānismu izstrādāja saskaņā ar ES Septīto pētniecības un tehnoloģiju attīstības pamatprogrammu, un, pateicoties šim mehānismam, tika mobilizēti vairāk nekā 11 miljardi eiro, lai finansētu 114 pētniecības un inovācijas projektus, kuru kopējā vērtība bija vairāk nekā 30 miljardi eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!