Foto: LETA
Meža ugunsgrēki neietekmē Latvijas kokrūpnieku resursu pieejamību, sacīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Kristaps Klauss.

"Nav tā, ka īstermiņā, vidējā termiņā un ilgtermiņā tas būtu traģiski vai kardināli mainījis resursu pieejamību," sacīja Klauss, piebilstot, ka ugunsnelaimēs Latvijā šogad samērā maz skarti komerciālie meži, bet pārsvarā degušas dabas aizsargājamās teritorijas.

Arī ugunsgrēka Valdgales pagastā teritorijas atrodas dabas aizsargājamā teritorijā, kur neiegūst ne komerciālu kūdru, ne koksni, viņš atzīmēja.

Pēc Klausa teiktā, ugunsgrēka teritorijai Valdgales pagastā apkārt esošie komerciālie meži bija būtisks faktors ugunsgrēka sekmīgā dzēšanā. "Ugunsgrēku ļāva nodzēst ne tikai nesavtīgais cilvēku ieguldītais darbs, bet gan lielā mērā tas, ka apkārt bija komerciālie meži ar meža ceļiem, kas ļāva piekļūt ugunsgrēka norises vietai. Lielā mērā glāba arī tas, ka AS "Latvijas valsts meži" ir ļoti labas iespējas sadarboties ar mežistrādes kompānijām un pa perimetru tika izzāģēts mežs un izvākta koksne, lai liesmas nevarētu pārmesties uz jaunām teritorijām," viņš sacīja.

Klauss rezumēja, ka, neraugoties uz šā gada sauso vasaru, bebru nodarīto postījumu dēļ nopludinātie un nopuvušie meži būs daudz lielākā skaitā nekā nodegušie.

LKF izpilddirektors pastāstīja, ka meža ugunsgrēkos cietušo koksni ir iespējams izmantot ražošanā, izņemot papīra rūpniecību. "Starp celulozes šķeldas frakciju nedrīkst nokļūt degušās ogles. Papīra rūpniecībā tas ir ļoti, ļoti slikti," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka bez trīs lielajiem meža ugunsgrēkiem Mazsalacas novada Ramatas pagastā (Saklaura (Oļļas) purvā), Salas novada Gargrodes purvā un Valdgales pagastā pavisam Valsts meža dienests šogad atklājis un dzēsis 702 meža ugunsgrēkus ar kopējo uguns skarto platību 1046 hektāri, tajā skaitā 770 hektārus Ādažu poligonā.

LKF ir dibināta 2000. gada 1. augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanu Latvijā. Tās mērķis ir veicināt Latvijas meža nozares attīstību sadarbībā ar ieinteresētajām institūcijām, veidot ilgtspējīgu, stabilu ekonomisko vidi meža nozares uzņēmumu attīstībai un konkurētspējas paaugstināšanai, kā arī nodrošināt Latvijas kokrūpniecības interešu starptautisku pārstāvniecību un asociāciju darbības attīstīšanu un koordinēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!