Foto: AFI

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) lielākās galvassāpes saistībā ar fiktīvajiem uzņēmumiem sagādā Uzņēmumu reģistrs, jo jācīnās ar ātrās uzņēmumu reģistrācijas sekām, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

"Lielākās mūsu galvassāpes, ja mēs runājam par fiktīvajiem uzņēmumiem, ir Uzņēmumu reģistrs. Viņiem ir savs redzējums un citi stratēģiskie mērķi, mums – savs redzējums," pastāstīja Jezdakova.

Viņa norādīja, ka Uzņēmumu reģistram ir ļoti svarīgi uzņēmumus reģistrēt pēc iespējas ātrāk. "Ja visi pēc kārtas un pēc iespējas ātrāk tiek reģistrēti, mums savukārt jau jācīnās ar sekām. Manā skatījumā tas nav pareizi. Ja mēs redzam, ka ar noteiktu uzņēmumu kategoriju ir problēmas, tās ir jālikvidē jau pašā sākuma stadijā," klāstīja VID vadītāja un piebilda, ka Uzņēmumu reģistram uzņēmumus, kuriem ir noteiktas pazīmes, nemaz nevajadzētu reģistrēt.

Viņa arī pauda uzskatu, ka pārdomātam biznesam nav tik būtiski, vai uzņēmums tiek reģistrēts divu vai piecu darbdienu laikā. "Ir jau ļoti labi, ka uzņēmumu pie mums var reģistrēt divu dienu laikā. Taču, ja uzņēmējs nopietni ir nolēmis nodarboties ar biznesu, veidojis biznesa plānus, izstrādājis koncepcijas, tad kāda viņam būs starpība – vai šo uzņēmumu reģistrēs divu dienu laikā vai piecu dienu laikā? Cilvēks par to varbūt ir domājis veselu gadu. Šajā gadījumā reģistrācijas ātrums nav tas svarīgākais. Svarīgākais ir, vai šis jaunais uzņēmums patiešām veido savu biznesu, vai arī tas ir dibināts, lai krāptos," pavēstīja Jezdakova.

Pēc VID vadītājas teiktā, lai gan tikai nesen spēkā stājās izmaiņas likumos, kas ļauj VID apurēt fiktīvo uzņēmumu darbu, dienests līdz šim jau ir apturējis gandrīz tūkstoša fiktīvu uzņēmumu saimniecisko darbību, taču kopumā Latvijā varētu būt apmēram septiņi tūkstoši fiktīvu kompāniju, tādēļ cīņa pret tām turpinās.

Galvenais valsts notārs Ringolds Balodis pilnīgi piekrīt VID vadītājas viedoklim, ka ātras reģistrācijas dabiskas sekas faktiski ir pirmsreģistrācijas pārbaužu neiespējamība. Nevar vienlaikus ātri reģistrēt un nopietni pārbaudīt uzņēmējus (uzzināt vai viņu nodomi ir patiesi, vai jaunais uzņēmējs nav fiktīvs un aiz tā nestāv kāda cita persona utt.), portālu "Delfi" informēja UR referente komunikāciju projektu jautājumos Sandra Notruma.

Balodis gan iebilst, ka nevis "Uzņēmumu reģistram ir ļoti svarīgi reģistrēt pēc iespējas ātrāk", bet valdības uzstādījums ir uzņēmēju administratīvā sloga samazināšana, kas tiešā veidā tiek saistīta ar reģistrācija procedūru ātrumu, jeb uzņēmējdarbības uzsākšanai nepieciešamo laiku. Šīs rādītājs būtiski ietekmē Latvijas pozīciju starptautiskajos reitingos uzņēmējdarbības jomā, kas valstij ir ļoti nozīmīgi. Tāpēc, ja valdība mainīs savu nostāju un par prioritāti izvēlēsies lēnāku reģistrācijas procesu, tad protams Uzņēmumu reģistrs reģistrēs lēnāk, norādījis Balodis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!