Foto: F64

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nav konstatējusi pārkāpumus Ziemeļvalstu telekomunikāciju kompānijas "TeliaSonera" pārskaitījumos uz kontu Latvijas bankā "Parex" saistībā ar uzņēmuma darījumiem Uzbekistānā.

FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis norādīja, ka laikā, kad tika veikti šie darījumi, "Parex" atbilda visām bankām izvirzītajām prasībām.

Juridiskā uzņēmuma "Mannheimer Swartling" veiktā izmeklēšana atklājusi, ka 2007. un 2008.gadā "TeliaSonera" veikusi maksājumus vairāk nekā 80 miljonu ASV dolāru apmērā uz kontu "Parex bankā", kas piederējis uzņēmumam, kas varētu būt saistīts ar Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova ģimeni.

Sakaru licenci darbībai Uzbekistānā "TeliaSonera" iegādājās no Gibraltārā reģistrēta uzņēmuma "Takilant".

Vēlāk pret uzņēmumu tika vērstas apsūdzības, ka ''TeliaSonera" 2007.gadā varētu būt piekukuļojusi Uzbekistānas režīmam tuvu stāvošu personu, lai iegūtu mobilo sakaru licenci.

"TeliaSonera" noalgoja "Mannheimer Swartling", lai tas veiktu izmeklēšanu šajā lietā. "Mannheimer Swartling" gan nekonstatēja, ka "TeliaSonera" būtu iesaistīta kukuļdošanā vai naudas atmazgāšanā.

Tomēr šī skandāla rezultātā amatu zaudēja vairākas augstas "TeliaSonera" amatpersonas, tostarp uzņēmuma vadītājs Larss Nībergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!