Foto: Publicitātes foto
21. septembrī Briselē festivāla "Folklorissimo" ietvaros tika atklātas "Rīga 2014" dienas, kurās Rīga kā goda viesis pārstāv Latviju.

Rīgas dienas 2014 Briselē tika atklātas pie slavenā Briseles simbola "Čurājošais puisēns" jeb "Manneken Pis", skanot latviešu tautas dziesmām vīru kora "Gaudeamus" izpildījumā. Latvijas vēstniece Beļģijā Lelde Līce-Līcīte sveica klātsošos, uzsverot, ka šī sadarbība starp vēstniecību un Rīgas domi ir izcils piemērs, kā no kopīgas idejas izaug un sakuplo liels notikums, kurā iesaistītas gan pašvaldības, gan vēstniecība, gan Latviešu biedrība Beļģijā, gan uzņēmēji Latvijā.

Rīgas domes pārstāve Briselē Inga Barisa aicināja apmeklēt Rīgu, iepazīstoties ar izcilo pilsētas kultūras mantojumu un "Rīga 2014" plašo programmas piedāvājumu, aicinot nelaist garām iespēju to apmeklēt tieši šogad, kad katra Rīgā pavadītā diena var kļūt par neaizmirstamu piedzīvojumu ikvienam viesim.

Par godu Briselē notiekošajiem latviskajiem pasākumiem, "Čurājošais puisēns" ģērbts latviešu tautas tērpā no Piebalgas, kā arī visi, kas piedalījās atklāšanas pasākuma tika cienāti ar "Piebalgas alu". Par pārsteigumu klātesošajiem alus tika atvēsināts turpat - "Čurājošā puisēna" statujas mazajā akmens baseiniņā.

Sadarbībā ar nodibinājumu "Uzņēmēju klubs "Rīgas Marka"" un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) notiek Rīgas pašvaldības rīkotais Latvijā ražoto pārtikas produktu tirdziņš – degustācija "Taste Riga. Feel Riga". Tā ir iespēja Briseles uzņēmējiem, iedzīvotājiem un viesiem iepazīties ar Latvijas pārtikas ražotāju piedāvātajiem produktiem. Savukārt mūsu ražotājiem šis tirdziņš ir kā izstāde un kontaktbirža ar iespējām reklamēt savu produkciju, jo degustēt mūsu ražotāju produkciju ieradās gan uzņēmēji no Briseles restorāniek un veikaliem gan Eiropas Savienības institūciju pārstāvji.

Tā Dāvids Gutkinds (David Gutkid), iecienīta Briseles Eirorajona restorāna "L'Atelier" īpašnieks, ir apmierināts kā sākusies sadarbība ar SIA "Piebalgas alus": "Sadarbību ar "Piebalgas alu" atradām pateicoties Ingai Barisai no Rīgas domes, kura jau pirms šā tirdziņa tik ļoti emocionāli un patriotiski "cīnījās"par Latvijas produktu iepazīstināšanu Briselē, ka mēs nolēmām pamēģināt un secinājām, ka šis ir lielisks produkts, ko piedāvāt mūsu klientiem. Kā uzņēmējs es gribētu iedrošināt arī citus Latvijas ražotājus piedāvāt savu produkciju Briseles uzņēmējiem, jo produkcijas kvalitāte ir lieliska un piedāvājums mūsu pircējiem interesants.

Briselē savu produkciju piedāvā un apmeklētāju garšas kārpiņas lutina SIA "Meduspils", SIA "Saldus pārtikas kombināts", AS "Brīvais vilnis", SIA "Piebalgas alus", SIA "Priekules maizes ceptuve", SIA " Milda KM", zemnieku saimniecības Vecsiljāņi ražotais " Ievas siers" un mājas siera ražotne "MŪ Siers".

Uzņēmēju kluba "Rīgas Marka" vadītājs Normunds Štāls: "Līdz šim vienmēr esmu apgavojis, ka jauna tirgus meklējumiem ērtāka iespēja ir austrumu kaimiņi. Bet, ar Krievijas noteiktajām sankcijām iespējas kļuvušas ierobežotākas, tādēļ ir jāizmanto ikviena iespēja, lai paplašinātu savu noieta tirgu. Protams, Latvijas pārtikas produktiem nokļūt "vecās" Eiropas veikalu plauktos ir sarežģītāk, jo ir Eiropas valstu vietējo ražotāju nevēlēšanās ielaist tirgū pēc kvalitātes rādītājiem konkurētspējīgu, tomēr lētāku produkciju. Tādēļ šobrīd mēģinām šādu produktu prezentācijas tirdziņu - degustāciju, lai Latvijas uzņēmēji, piedaloties šādā pasākumā ar savu personīgo piemēru saprastu, kāds ir potencialais pircejs un kādu produktu viņš vēlas. Kā izcilu piemēru šodienas tirdziņā var minēt "Priekules maizes ceptuve" produkciju - visa no Latvijas atvestā maize ir pārdota četru stundu laikā. Uzņēmēji, kas piedalās šajā projektā, pēc būtības veic sociālo darbību, jo pārstāv ne tikai savu uzņēmumu, bet visus Latvijas ražotājus.".

Divu dienu laikā Briseles uzņēmēji un iedzīvotāji var ne tikai iepazīties ar Latvijas ražotāju produkciju, bet arī baudīt mūsu kultūru - uzstāsies vīru koris "Gaudeamus" un kapela "Hāgenskalna muzikanti" no Rīgas, kā arī Luksemburgas latviešu folkloras kopa "Dzērves" un latviešu tautas deju kolektīvs no Briseles.

Rīgas pasākumus organizē Rīgas dome sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Beļģijā. "Folklorissimo" ir ievērojamākais beļģu folkloras festivāls Briselē ar visdažādākajām aktivitātēm, kas parāda Briseles pilsētas daudzveidību un tās starptautisko mantojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!