Foto: LETA

Patlaban uz jauno Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvo kompleksu Talejas ielā 1 jau ir pārcēlušies 700 darbinieki no kopumā plānotajiem 2500 VID darbiniekiem.

Pilnībā uz jauno ēku jau ir pārcēlusies VID Muitas pārvalde, kas iepriekš aizņēma četras dažādas ēkas. Līdz augusta vidum uz jauno ēku būs pārcēlušās visas VID struktūrvienības un 2500 darbinieki, trešdien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis norādīja, ka ēka jau strādā 283 Muitas pārvaldes darbinieki un struktūrvienība no atrašanās vienuviet ir ieguvēja komunikācijas ziņā, kā arī telpu ērtības ziņā.

Jaunajā VID ēkā notiks arī visu VID klientu apkalpošana, vienīgi Pārdaugavā Eduarda Smiļģa ielā tiks saglabāts neliels klientu apkalpošanas centrs ar trīs darbavietām, kas pārsvarā būs domāts klientiem - fiziskajām personām.

Paredzēts, ka jaunajā administratīvajā ēkā dienā tiks apkalpoti aptuveni 2000 klientu. Ēkas otrajā stāvā izveidots plašs klientu apkalpošanas centrs ar 32 darba vietām un vairākiem atsevišķiem kabinetiem individuālajam darbam ar klientiem. Klientu ērtībām pie ēkas ir izveidotas 70 bezmaksas autostāvvietas, kā arī notiek pārrunas ar "Rīgas satiksmi" par iespējām nedaudz pamainīt 9. un 48.maršruta autobusu kustības maršrutu, lai tiem būtu pietura pie VID ēkas. Tāpat notiekot pārrunas ar "Rīgas satiksmi" par iespējām lielākās noslodzes stundās palielināt 11.maršruta tramvaja kursēšanas biežumu.

Ēku kompleksa projekta īstenotāja SIA "Biroju centrs Ezerparks" valdes priekšsēdētājs Kaspars Zauls žurnālistiem sacīja, ka jaunā ēka ir speciāli pielāgota VID prasībām, tostarp darbam ar valsts noslēpumu, kā arī ir īpaši domāts par ēkas energodrošību un energoefektivitāti.

Ēkā izveidotie vairāki iekšpagalmi un kabineti, kuros paredzēts darbs ar valsts noslēpumu saturošām lietām, ir izvietoti ap iekšpagalmiem, lai tiem nevarētu no attāluma piekļūt ar elektroniskajiem izsekošanas līdzekļiem.

Jaunajam kompleksam nodrošināta autonoma energoapgāde - ēkai ir atsevišķa apakšstacija, no kuras uz ēku ir divi energopievadi, gadījumam, ja kāds no tiem tiek bojāts. Ja tiek bojāti abi pievadi, ēkas energoapgādi nodrošinās trīs ģeneratori, tādējādi ēkai nodrošināta pilnīga energoneatkarība.

Ēkas energoefektivitāti nodrošina pagrabā izvietotās divas akumulācijas tvertnes, kurās naktīs, kad ir vislētākais elektroenerģijas tarifs, tiek saldēts ledus. Dienās, ledum kūstot, ēka tiek apgādāta ar elektrību. Tāpat ēka ir aprīkota ar automātiskajām žalūzijām, kuras ļauj veidot nepieciešamo mikroklimatu.

Administratīvā ēka uzbūvēta no monolītā dzelzsbetona, kopumā ēkā izmantotais betona apjoms ir 15 500 kubikmetri, kurā iebūvētas aptuveni 2500 tonnas metāla stiegrojuma.

Ēkā izveidotas plašas telpas VID Muitas laboratorijai, kurā tiek testētas akcīzes preces, turklāt no šī gada VID Muitas laboratorija varēs sākt arī narkotisko un psihotropo vielu testēšanu, jo izveidota narkotiku uzglabāšanas noliktava un iegādātas narkotiku testēšanai nepieciešamās iekārtas, informēja VID Muitas laboratorijas vadītājs Gunārs Evers.

VID Finanšu policijas un Muitas kriminālpolicijas vajadzībām jaunajā ēkā izveidotas 20 nopratināšanas telpas, kā arī aizdomās turamo atpazīšanas telpa. Aizturēto personu izolators ēkā nav izveidots, jo ticis izlemts, ka tas nebūtu efektīvi un arī turpmāk tiks izmantoti Valsts policijas izolatora pakalpojumi, sacīja VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā un VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Čerņeckis.

Ēku kompleksa projekta īstenotāja ir SIA "Biroju centrs Ezerparks", projekta autors - arhitektu birojs "Sarma&Norde", būvdarbu ģenerāluzņēmējs - SIA "Re&RE", būvuzraugs - SIA "Būves un būvsistēmas" un projekta finansētājs - "Nordea" banka. Tā būvniecība izmaksājusi aptuveni 55 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!