Foto: stock.xchng
2015. gadā mēneša pamatalga Latvijā ir palielinājusies vidēji par 3,7% un gada kopējā alga – par 5,5%, liecina vadības konsultāciju kompānijas "Fontes" ikgadējā atalgojuma pētījuma rezultāti.

Apjomīgajā pētījumā analizēti dati par vairāk kā 37 000 darbiniekiem no 200 organizācijām. Pusei (52,8%) darbinieku, kas veic līdzīgus pienākumus kā gadu iepriekš, mēneša pamatalga gada laikā nav mainīta, bet 0,3% darbinieku tā ir samazināta - dažos uzņēmumos izmaksu samazināšanas nolūkos un dažos mainot atalgojumu sistēmu uz agresīvāku mainīgās daļas proporciju.

"Savukārt 46,9% darbinieku šogad saņem lielāku pamatalgu par līdzīgu pienākumu veikšanu kā gadu iepriekš un vidēji pamatalgas pieaugums šiem darbiniekiem ir 6,3%," pastāstīja "Fontes Vadības konsultācijas" valdes locekle Inga Gleizdāne.

Mainīgās daļas pieaugumu ir sajutuši 71% darbinieku, un šiem darbiniekiem pieauguma apjoms gada kopējai algai ir bijis vidēji 8,5%, kamēr gandrīz katrs ceturtais (24,5%) darbinieks ir sajutis gada kopējās algas samazinājumu vidēji par -5,5%.

Mēneša un ceturkšņa prēmijas jau ierasti ir visbiežāk izmaksātā atalgojuma mainīgās daļas komponente (šogad kopumā saņēmuši 59,2% darbinieku). Pusgada vai gada prēmijas par iepriekšējā gada rezultātiem šogad kopumā nopelnīja 50,2% darbinieku, kas ir palielinājums salīdzinājumā ar 2014.gadu, kad pusgada vai gada prēmijas bija nopelnījuši 46,3% darbinieku.

Mēneša pamatalgas pieaugums Rīgā ir bijis nedaudz straujāks kā reģionos - attiecīgi 3,7% un 3,4%. Savukārt gada kopējā algā pieaugums bijis straujāks reģionos - 5,8%, kamēr Rīgā - 5,4%. Salīdzinot atalgojuma pieaugumu reģionos, straujākais pieaugums mēneša pamatalgā ir bijis Vidzemē - 3,9%, Kurzemē - 3,7%, Zemgalē - 2,8% un Latgalē - 2,3%. Gada kopējā alga visstraujāk pieaugusi Kurzemē un Zemgalē, proti - 6,9% un 6,2%.

Iepriekšējo divpadsmit mēnešu laikā 42% organizāciju palielināja darbinieku skaitu, savukārt 45% darbinieku skaitu samazināja. Līdz gada beigām 57% organizāciju plāno darbinieku skaitu nemainīt, 34% palielināt, savukārt 9% organizāciju plāno darbinieku skaitu samazināt.

2016. gadā 93% darba devēju plāno palielināt mēneša pamatalgu, 7% darba devēju neplāno izmaiņas mēneša pamatalgā. Neviena organizācija nav norādījusi, ka plāno mēneša pamatalgas samazinājumu. Prognoze nākamā gada mēneša pamatalgas pieaugumam ir 3,5%, kamēr gada kopējā atalgojumā organizāciju vadītāji prognozē vidēji 3,7% pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!