Foto: LETA
Šā gada otrajā pusē viesnīcās bija jūtama ģeopolitiskās situācijas ietekme, sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) prezidents Jānis Vālodze.

Pēc viņa teiktā 2014. gads bijis interesants. "Mazliet tā augšā, mazliet lejā, bet kopā ņemot, es domāju, ka [2014.gads] ir kopumā pozitīvs, bet to tā nevar viennozīmīgi teikt. Es domāju, ka tur būs dažādi viedokļi," pauda Vālodze.

Tostarp viņš norādīja, ka ģeopolitiskās situācijas ietekme vairāk bija jūtama gada otrajā pusē, jo gada pirmajos mēnešos Rīgā notika vairāki liela mēroga pasākumi. "Lielākais pasākums bija koru olimpiāde, kas, protams, ir diezgan liels pienesums industrijai," sacīja Vālodze, piebilstot, ka viesnīcu sfērai olimpiādes laiks neesot bijis izdevīgs, jo vasaras mēneši jau tā parasti esot pārpildīti.

"Jūlijs jau tāpat vēsturiski ir ļoti, ļoti noslogots mēnesis, nesezonā tas [koru olimpiādes organizēšana] varbūt nebūtu tik ērti un nebūtu tik labs laiks, bet industrijai un visai tautsaimniecībā kopumā tas būtu lielāku pienesumu iedevis," teica LVRA prezidents.

Vālodze arī uzsvēra, ka tūristu skaits no Krievijas trijos ceturkšņos samazinājies par 15%, bet līdz gadam beigām samazinājums varētu pieaugt līdz pat 30%. Viņš gan norādīja, ka Krievijas vietu pamazām aizpildot citi tirgi. "Vācijai pieaugums ir vismaz par 39% lielāks. Tas ir ļoti labs cipars, un kopumā ir izaugsme ne tikai Vācijai, bet arī citām Eiropas valstīm. Tas tā kā ir spējis aizstāt to Krieviju. Protams, skatīsimies, kā tas viss tālāk attīstīsies, jo Krievijai ir pats lielākais īpatsvars ,un attiecīgi tas tirgus ir mums ļoti nozīmīgs. Ja tas kritīs, mēs to jutīsim," klāstīja Vālodze.

Vienlaikus viņš piebilda, ka sliktāk šogad varētu būt klājies tām viesnīcām, kuras savu darbību orientē uz konferenču organizēšanu, jo vislielāko pienesumu parasti radītāja tieši cilvēki no Krievijas. "Šogad šis segments bija stipri mazāks," atklāja asociācijas vadītājs.

LVRA ir dibināta 1993.gadā un apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai. Asociācijā ir vairāk nekā 200 biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!