Foto: LETA
Eiropas Komisijas noteiktās izmaiņas gaļas un zivju kūpināšanas normās, kas spēkā stāsies septembrī, apdraud senas kūpināšanas tradīcijas Latvijas un Baltijas reģionā, uzsver atpūtas kompleksa "Rāmkalni" pārstāvis Gatis Olte.

Viņš norāda, ka "Rāmkalnu" gaļas kūpinātājiem nav saprotams pamatojums jaunajām normām, kas stāsies spēkā šī gada 1.septembrī, kad beigsies trīs gadu pārejas periods, ko Eiropas Komisija (EK) noteica 2011.gadā, nosakot izmaiņas benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normai.

"Gaļas kūpināšanā pieturamies vienīgi pie senās, tradicionālās un dabiskās metodes, tas ir, kūpinām gaļu tikai ar malku, bez elektrības un bez jebkādām "piešpricēm". Tāpēc gribu uzsvērt, ka mūsu un, visticamāk, arī daudzu citu Latvijas un Baltijas reģiona kūpinātāju gadījumā runa ir par sensenām Latvijas un Baltijas reģiona gaļas kūpināšanas tradīcijām, nevis kādām jaunākajām tehnoloģijām," skaidro Olte.

Jautāts par kādām alternatīvām gaļas kūpināšanā, Olte stāsta, ka "Rāmkalnu" gaļas kūpinātāji ir dzirdējuši par iespējām kūpināt savādāk, piemēram, ar "šķidrajiem" dūmiem. "Taču uz īstas malkas kūpinātas gaļas garšu nav iespējams atkārtot, tamdēļ līdz galam nav saprotams šo jauno normu aprēķinu pamatojums, mērķis un jēga."

Olte atzīmē, ka arī ārzemju viesi no Eiropas "Rāmkalnos" vienmēr ir uzsvēruši gan "Rāmkalnu", gan Latvijas produktu dabīgumu un garšīgumu. Tāpēc izmaiņas normās "Rāmkalnu" kūpinātāji vērtē negatīvi. "Turklāt tās būtībā liedz piedāvāt dabīgāko un garšīgāko kūpinājumu pagatavošanas veidu."

Tādējādi pamats vietējo kūpinātāju satraukumam ir liels, jo rezultāts būs tāds, ka daudzi vienkārši vairs nenodarbosies ar gaļas kūpināšanu, uzsver Olte. "Tāpēc vakardienas ziņa par nozares tik spēcīga spēlētāja kā "Rubeņi" iespējamu pašlikvidāciju tikai šo normu dēļ ir savā ziņā pat šokējoša."

Kā ziņots, jaunās benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normas stāsies spēkā ar šī gada 1.septembri, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Šo izmaiņu mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespēju iegādāties veselīgāku pārtiku, uzsvēra ZM pārstāvis Kaspars Funts, piebilstot, ka jaunās normas netraucēs kūpinātājiem izmantot kūpināšanas procesā koksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!