Foto: LETA



Izvairīšanās no nodokļu nomaksas, izmantojot shēmas ar kases aparātiem, notiek un ir zināmas tiesībsargājošajām iestādēm. Tāpēc nav iespējams apgalvot, ka nule kā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes atklātais restorānu tīkla "Gan Bei" skandāls Latvijas biznesa vidē nebūt nav izņēmums, piektdien, 12.decembrī, savu viedokli Latvijas Radio pauda Rīgas Ekonomikas augstskolas docents un ekonomikas eksperts Arnis Sauka.

Viņš norādīja, ka ir arī citi uzņēmumi, kas izmanto līdzīgas shēmas, lai nemaksātu nodokļus. Vienlaikus viņš norādīja, ka "ir tikai pētnieks un nevienu uzņēmumu nosaukt vārdā nevarēs". Sauka pauda pārliecību, ka shēmas ar kases aparātiem tiek īstenotas arī lielākos uzņēmumos par "Gan Bei". Turklāt šādu shēmu izmantošanu valsts institūcijām atklāt esot grūti.

"Mani izbrīna, ka šāds gadījums ir noķerts. Kases aparātu shēmas ir ļoti sarežģīti atklāt, tāpēc šajā gadījumā jāuzteic VD darbs," sacīja Sauka.

Kā liecina ekonomikas eksperta aplēses, Latvijā ēnu ekonomikas apjoms ir ļoti liels – aptuveni 24% vai 25% no iekšzemes kopprodukta.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija apturējusi noziedzīgu grupējumu, kas nodarbojās ar kases aparātu "sagrozīšanu". 9. un 10. decembrī kopumā veiktas 30 procesuālās darbības jeb kratīšanas, kuru laikā izņemti dokumenti, iespējams, noziedzīgi iegūta skaidra nauda un citi pierādījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!