Foto: DELFI

Pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes atklātā melnā kases aparātu "ļaunatūru" biznesa stūres, iespējams, bijis uzņēmējs Zalmans Brio, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā, bet pagaidām vēl oficiāli neapstiprināta informācija.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis portālam "Delfi" šo informāciju ne apstiprināja, ne noliedza.

Zalmans Brio arī varētu būt viens no trim aizturētajām personām, kam piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Viņa dēls Daniels Brio ir datorpakalpojumu uzņēmumu "Brio Service" un "Brio SRC" īpašnieks - šie uzņēmumi nodrošināja kases aparātu uzturēšanu ar "Gan Bei", "Lange" un citiem zīmoliem strādājošajā SIA "Lage Ko". Kā vēstīts, šajos restorānos likumsargi veikuši kratīšanas, tāpat ar Saeimas balsojumu atļauts veikt kratīšanu arī parlamenta deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā, jo viņa sieva Gaļina Karmača tiek saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Karmača aizturēta, un viņai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, kas gan patlaban ir pārsūdzēts.

"Brio Engineering" un "Brio SRC" mājas lapā publicētā informācija liecina, ka šie uzņēmumi apkalpojuši virkni Latvijā pazīstamu viesnīcu, restorānu, apģērbu un degvielas mazumtirdzniecības kompāniju.

Tāpat Danielam Brio pieder SIA "Polymer recycling", kas par savu darbības veidu norādījis "nolietotu iekārtu, ierīču un mašīnu izjaukšanu", kā arī puse poligrāfijas uzņēmuma SIA "AdLibitum" daļu. Visi šie uzņēmumi ir reģistrēti iepriekš minētā Zalmana Brio īpašumā Ģertrūdes ielā 88.

Tur pat atrodas arī Zalmana Brio sievai Valentīnai Brio piederošās firmas "Impera V" veikals "Top Top".

Uzņēmumu "Brio Engineering", kas līdz ar "Brio SRC" nodrošina kases aparātu un to sistēmu uzstādīšanu un uzturēšanu,2003.gadā dibinājis pats Zalmans Brio, 2009.gadā par tā vienīgo īpašnieku kļuva Daniels Brio, bet kopš 2009.gada tas pieder Georgijam Makejevam. Uzņēmuma valdes loceklis ir Raimonds Zeltiņš. Tāpat viņš un Oļegs Halatovs ir tā pokūristi. Halatova portfelī ir arī valdes locekļa amats iepriekš minētajā uzņēmumā "Brio SRC".

Nelegālās kases aparātu sagrozīšanas programmas iespējamais "tēvs" Zalmans Brio ir viena lata kapitāla uzņēmuma SIA "Zalman" vienīgais īpašnieks, kā arī lielākais mājsaimniecības un apģērbu vairumtirdzniecības uzņēmuma "Sof Mar" īpašnieks.

Savukārt vēl kādam uzņēmumam - "ZRF Brio" -, kas pieder jau minētajam Georgijam Makejevam, ir sākts maksātnespējas process. Šīs firmas prokūristi arī ir Oļegs Halatovs un Raimonds Zeltiņš.

Kā vēstīts, VID ceturtdien, 11.decembrī, informēja, ka tam ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, taču notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

Finanšu policijas pārstāvji pauda pārsteigumu par to, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo klients, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes, un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

Ar nelegālo programmatūru jeb ļaunatūru tika nelegāli samazināts uzņēmuma apgrozījums. Kases aparātiem pielāgotā ļaunatūra izmaina kases sistēmas fiskālo atmiņu, līdz ar to uzņēmuma darbinieks var samazināt dienas apgrozījumu uz sev vēlamo un pārējo naudu vienkārši no kases izņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!