Foto: LETA

Potenciāli importējot gāzi no Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināla, Latvijai tā būtu dārgāka nekā no energokompānijas "Latvijas Gāze" pirktā, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

"Šobrīd mūsu aprēķini liecina, ka, potenciāli importējot gāzi caur Klaipēdas termināli, tā būtu dārgāka nekā "Latvijas Gāzes" piedāvātā gāze, jo no Klaipēdas importētajai gāzes cenai tiek pieskaitīta drošības komponente, mainīgās izmaksas, pārvades izmaksas utt. Rezultātā cena ir 5-6% dārgāka nekā šobrīd piedāvātā "Latvijas Gāzes" cena," teica Reizniece-Ozola.

Viņa norādīja, ka augustā ir plānota vizīte Lietuvā, kurā paredzēts spriest par modeli, kā Latvijas varētu importēt gāzi no Klaipēdas. "Tad mēģināsim saprast, vai ir iespējams vienoties par labāku modeli, jo uzskatu, ka viņiem būtu izdevīgāk, ja vēl kāds transportētu caur Klaipēdas termināli jebkādu apmēru. Loģiski, ka viņi grib atgūt savas investīcijas. No tā, vai izdosies vienoties par labāku risinājumu, arī izrietēs lēmums, vai mums būs nepieciešama sava infrastruktūra, ja kaimiņvalsts infrastruktūras izmantošana būs pārāk dārga. Privāto investoru interese šobrīd ir, taču uzskatu, ka nav vērts būvēt jaunu, ja varam efektīvi izmantot esošo infrastruktūru. Turklāt joprojām notiek diskusijas par reģionālo termināli Igaunijā vai Somijā, tā būtu papildu jauda," stāstīja ministre.

"Jāmācās no citu valstu kļūdām, piemēram, dienvidu valstīs ir sabūvēts pārāk daudz infrastruktūras, rezultātā jebkura jauna infrastruktūra ir jāatmaksā, to iecenojot tarifā, attiecīgi cena ir dārga," viņa piebilda.

Reizniece-Ozola atzīmēja, ka ar Lietuvas enerģētikas ministru tikusies vairākkārt, taču līdz šim nav bijušas sarunas par to, kādas varētu būt konkrētas cenas. "Mēs kā valsts neveidojam savu pasūtījumu, mums ir patērētāji. Pozitīvi, ka mums ir viens liels patērētājs – "Latvenergo" -, kas viens pats nodrošina gandrīz pusi kopējā patēriņa, un "Latvenergo", pasūtot gāzi nākamajam gadam, ir pasūtījuši nedaudz mazāk kā vajadzētu, lai atstātu rezervi iespējamam testa apmēram no citiem piegādātājiem. Protams, tas nenozīmē, ka viņi to realizēs, jo, ja citi piedāvās dārgāku cenu, viņi to nedarīs un turpinās pasūtīt no "Latvijas Gāzes"," teica ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!