Foto: DELFI

Lai paplašinātu uzņēmēju loku, kam ir pieejams valsts atbalsta finansējums konkurētspējas uzlabošanai, šonedēļ stāsies spēkā izmaiņas “Hipotēku bankas” īstenotajā valsts atbalsta programmā, kas uzņēmēju konkurētspējas celšanai piedāvā aizdevumus investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem.

Turpmāk šajā programmā būs pieejami mazāka apjoma aizdevumi, kas ļaus valsts atbalstu saņemt plašākam uzņēmumu lokam, galvenokārt ražojošajās nozarēs strādājošajiem.

Noteikts, ka maksimālais apjoms aizdevumam investīcijām ir 1 miljons latu, bet apgrozāmajiem līdzekļiem - 500 000 latu.

Samazinātas arī minimālās aizdevumu summas - mikrouzņēmumiem investīciju aizdevumiem minimālā summa ir 10 000 latu, apgrozāmajiem līdzekļiem - 5000 latu, bet jaundibinātajiem komersantiem - 54 000 lati.

Mazāka apjoma aizdevumus mikrouzņēmumi un jaunie uzņēmēji tāpat kā līdz šim var saņemt divās citās "Hipotēku bankas" īstenotajās valsts atbalsta programmās - Mikrokreditēšanas programmā un Starta programmā.

"Hipotēku bankas" valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš uzsver, ka valsts atbalsta programmas tiek regulāri pilnveidotas un pielāgotas uzņēmēju vajadzībām.

Situācija šodien ir būtiski savādāka nekā pirms pieciem gadiem, tāpēc finansējums tiek virzīts uz tām uzņēmēju grupām, kurām šodien ir sarežģītāka pieeja finansējumam komercbankām - jaundibinātiem uzņēmumiem, mikrouzņēmumiem, kā arī ātri augošiem komersantiem.

Vienlaikus, turpinot attīstīt "Hipotēku bankas" kā attīstības institūcijas sadarbību ar komercbankām, tiek nodrošināts, ka "Hipotēku banka" nekonkurē ar komercbankām un tās piedāvājums nepārklājas ar tirgū pieejamo finansējumu, atzīst Krieviņš.

Jauninājums programmā ir arī tas, ka klientam pirms valsts atbalsta aizdevuma, kas lielāks par 350 000 latu, saņemšanas "Hipotēku bankā", būs jāsaņem akcepts no savas komercbankas, ja klientam tajā ir saistības. 

Turpmāk konkurētspējas uzlabošanas aizdevumi vairs nebūs paredzēti lielajiem uzņēmumiem ar vairāk nekā 250 darbiniekiem vai apgrozījumu virs 50 miljoniem eiro, jo šiem uzņēmumiem ir pieejams komercbanku finansējums dzīvotspējīgu projektu finansēšanai.

"Hipotēku bankas" pieredze rāda, ka vispieprasītākie ir salīdzinoši neliela apjoma valsts atbalsta aizdevumi - vidējais aizdevuma apjoms "Hipotēku bankā" ir 65 000 latu, biznesa uzsācējiem tie ir aptuveni 11 000 latu, un mikrouzņēmumiem - 4 600 latu.

Kopš 2009.gada Hipotēku banka dažādām uzņēmēju vajadzībām piešķīrusi jau 273 miljonus latu, atbalstīti vairāk nekā 4100 Latvijas uzņēmēju projekti, saglabātas esošās un radītas daudzas jaunas darbavietas. Valsts atbalsta programmās dažādām uzņēmēju vajadzībām 2013.gadā Hipotēku bankā ir pieejami aptuveni 50 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!