Foto: LETA
Igaunijas ekonomikas ministrs Juhans Partss vēstulē Latvijas un Lietuvas kolēģiem paudis neapmierinātību par kaimiņvalstu vilcināšanos atvērt elektrības tirgus, brīdinot par elektrības plūsmas bloķēšanu pāri Latvijas un Igaunijas robežai, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Partss norāda, ka Baltijas valstis 2009.gadā parakstīja saprašanās memorandu (BEMIP) par enerģētikas tirgus attīstību un tā pamatā bija elektrības tirgu atvēršana un valsts kontroles atcelšana pār mājsaimniecību elektrības tarifiem.

"Igaunija ir izpildījusi rīcības plānu, par kuru puses vienojās," vēstulē Latvijas ekonomikas ministram Danielam Pavļutam un Lietuvas enerģētikas ministram Jaroslavam Neverovičam raksta Partss.

Partss norāda, ka jūnijā piedzīvotais elektroenerģijas cenu pieaugums neatbilst reālajai tirgus situācijai, jo liela daļa Latvijas un Lietuvas ražotāju nav piedāvājuši pārdošanā elektroenerģiju Baltijas un Ziemeļvalstu kopīgajā biržā "Nord Pool Spot".

Tā kā lielākā daļa ražotāju netirgo elektroenerģiju biržā, tas laiku pa laikam izraisa elektrības deficītu, kas savukārt noved pie straujiem cenu lēcieniem. Taču no tā varētu izvairīties, ja visi Baltijas valstu ražotāji piedāvātu elektroenerģiju biržā.
Igaunijas energokompānija "Eesti Energia" visu saražoto elektroenerģiju pārdot biržā "Nord Pool Spot".

Ja Latvija un Igaunija nespers attiecīgos soļus elektroenerģijas tirgus liberalizācijai, Igaunija caur biržu ieviesīs ierobežojumus elektrības plūsmai pāri Latvijas robežai, brīdināja Partss.

Igaunijas ekonomikas ministrs valsts energotīkla operatoram "Elering" devis attiecīgu rīkojumu atjaunot ierobežojumus uz Igaunijas un Latvijas robežas.
Partsa neapmierinātība saistīta ar vasarā piedzīvotajām augstajām Baltijas valstu elektrības cenām "Nord Pool Spot" biržā.

Vidējā Baltijas elektrības cena vasarā biržā bija 104 eiro (72,8 lati) par megavatstundu (MWh), kas ir trīs reizes vairāk nekā mājsaimniecību elektroenerģijas cena pirms gada.

Igaunijas Ekonomikas ministrija augstajās cenās vaino Lietuvas un Latvijas elektroražotājus, kas izraisījuši deficītu tirgū.

Igaunijas Ekonomikas ministrija kopā ar Konkurences padomi izvērtē Baltijas valstu elektrības tirgus dominējošo dalībnieku uzvedību, nepieciešamības gadījumā konsultēsies ar Eiropas Komisiju un meklēs iespējas, kā regulēt šo tirgu, lai izslēgtu iespēju, ka Igaunijas elektroenerģijas patērētājiem jācieš no augstām cenām kaimiņvalstu elektrības deficīta dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!