Foto: DELFI

Salīdzinot ar Rīgu, dzīvokļu cenas dažādās Latvijas pilsētās var atšķirties 20 reizes, liecina nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" dati.

Portāls "Delfi" apkopo informāciju par to, cik maksā viens kvadrātmetrs dažāda veida dzīvokļos Latvijas pilsētās.

Sērijveida dzīvokļu cena Rīgā šā gada sākumā, salīdzinot ar 2014.gada decembri, nemainījās un bija 637 eiro par kvadrātmetru.

Cenu ziņā dārgākie dzīvokļi ir vietās, kas atrodas tuvāk galvaspilsētai - Salaspilī, Ogrē un Siguldā. Tomēr, salīdzinot ar Rīgu, Salaspilī viena kvadrātmetra cena ir par 26,5% mazāka. Ogrē un Siguldā šī atšķirība pērnā gada beigās attiecīgi bija 32,5% un 36,4%. 

Pēc "Arco Real Estate" pārskatā skaidrotā, interesi par īpašumu iegādi Ogrē pērn izrādīja ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī Pierīgas iedzīvotāji, ņemot vērā, ka cenas Ogres apkaimē bija būtiski zemākas nekā tuvajā Pierīgā. 

Jelgavā vidējā dzīvokļu cena pērnā gada beigās bija 336 eiro par kvadrātmetru, kas nozīmē, ka, piemēram, meklējot 60 kvadrātmetrus plašu dzīvokli, Rīgā šādu sērijveida dzīvokli iespējams iegādāties vidēji par 38 tūkstošiem eiro, bet Jelgavā - 20 tūkstošiem eiro.

"Kopumā 2014.gadā dzīvokļu cenas Jelgavā palielinājās - cenu pieaugums bija vidēji 6,3%," min kompānija. Savukārt dzīvokļu cenas Bauskā pērn sasniedza pat 1000 eiro par kvadrātmetru, kas skaidrojams ar to, ka iegādāties dzīvokļus Bauskā bija populāri nerezidentu vidū.

Vidējā dzīvokļu cena Valmierā no Rīgas atšķiras par 29,4%, un "Arco Real Estate" pārskatā skaidrots, ka Valmieras pilsēta ir republikas nozīmes pilsēta, kur noteikta augstāka darījuma cena, salīdzinot ar Cēsīm. Vidējo cenu arī paaugstina darījumi ar dzīvokļiem kādā jaunā ēkā.

Dzīvokļu tirgum Cēsīs 2014.gadā bija raksturīgs liels darījumu skaits ar ārvalstniekiem - aptuveni 40 dzīvokļus iegādājās ārvalstnieki, un šādos darījumos novērotas ļoti augstas pārdošanas cenas, sasniedzot pat 1400 eiro par kvadrātmetru.

Savukārt zemākās dzīvokļu cenas ir Latgales reģionā - Rēzeknē, Jēkabpilī un Līvānos. Salīdzinot ar Rīgu, dzīvokļi šeit ir pat sešas reizes lētāki. Atšķirība ar Rīgas centra dzīvokļiem sasniedz 20 reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!