Foto: Publicitātes foto

Šajā mācību gadā profesionālās izglītības programmās zinības apgūst gandrīz 29 tūkstoši jauniešu, no kuriem teju puse mācās kādā no 10 populārākajām programmām, liecina Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) dati.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, skolēnu skaits profesionālās izglītības programmās ir pieaudzis vairāk nekā par tūkstoti. Vispopulārākās ir programmas, kurās iespējams apgūt ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu saistītas profesijas, tam seko programmas, kas saistītas ar autotransporta un viesnīcu pakalpojumiem. Kopumā 10 populārākajās programmās mācās 13 827 jauniešu, kas ir gandrīz puse jeb 47,76% no kopējā skolēnu skaita šāda veida izglītības iestādēs.

Saskaņā ar VIAA sniegto informāciju, laika posmā no 2007. līdz 2013. gadam par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem modernizētās 27 profesionālās izglītības iestādes. Visvairāk līdzekļu – 18 50 32 50 eiro – ieguldīti Liepājas Valsts tehnikuma remontā. Kopumā projektos ieguldīti 158 619 002 eiro.

Savukārt laikā no 2014. līdz 2020. gadam par ES struktūrfondu līdzekļiem plānots modernizēt vēl 27 izglītības iestādes, kopumā ieguldot 104 786 645 eiro. Vislielāko finansējumu plānots ieguldīt Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma modernizēšanā.

Lai ikviens varētu novērtēt profesionālās izglītības kvalitāti Latvijā un mācību programmu piedāvātās iespējas, VIAA rīkoja konkursu ''SkillsLatvia''. Pasākumā piedalījās 96 dalībnieki no 30 Latvijas profesionālajām izglītības iestādēm, pārstāvot 16 profesijās. "SkillsLatvia" ietvaros jaunieši izpildīja starptautisko profesionālās meistarības konkursu standartiem līdzvērtīgus praktiskus uzdevumus, piemēram, apģērba dizaineri uz vietas izgatavoja apģērbu, frizieri veidoja matu sakārtojumu, bet pavāri gatavoja maltītes. Konkursa noslēgumā sestdien tika noteikti 53 medaļu ieguvēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!