Foto: EPA/LETA
Piena lopkopjiem patlaban ir smagākā situācija kopš 2000. gadu sākuma, kad bija "dramatiskākās" piena cenas. Finansiālo grūtību dēļ daudzas saimniecības nevar nodrošināt lopiem pilnvērtīgu uzturu un ir spiestas veidot mazākas barības devas, liecina Latvijas Piena ražotāju asociācijas valdes priekšsēdētājas Ievas Alpas-Eizenbergas sacītais.

Aicinām ielūkoties infografikā, kur apkopota informācija par kritisko situāciju Latvijas piena nozarē.

Kā ziņots, Valmieras rajona tiesa ceturtdien pasludināja maksātnespēju piensaimniecības kooperatīvam "Trikāta KS", kurš ir lielākais Jelgavas piena pārstrādes rūpnīcas "Latvijas piens" akcionārs.

Kā skaidroja tiesā, šis nolēmums nav pārsūdzams. Par maksātnespējas procesa administratori iecelta Rudīte Klikuča.

Kā ziņots, "Trikāta KS" noteiktajā termiņā nebija iesniegusi ar kreditoriem saskaņotu tiesiskās aizsardzības pasākumu (TAP) plānu, līdz ar to tiesa 23.jūlijā nolēma izbeigt "Trikātas KS" tiesiskās aizsardzības procesa lietu.

Savukārt vēl pirms tam, 14.maijā, "Trikātas KS" maksātnespēju tiesai prasīja zemnieku saimniecība "Kalnbrindas", par pamatojumu minot nenokārtotās parādsaistības 10 000 eiro apmērā, kā arī akcentējot, ka kooperatīvs parādā arī citiem zemniekiem. Lieta tika skatīta noteiktajā kārtībā, neraugoties uz to, ka 22.maijā kooperatīvs visu parādu pret saimniecību tomēr nomaksāja.

Kā ziņots, "Latvijas piens" palicis "Trikātai KS" parādā 3 036 600 eiro, līdz ar to kooperatīvs gatavojas pārdot sev piederošos 55,36% rūpnīcas kapitāldaļu. Par šo lēmumu bija plānots debatēt kooperatīva biedru pilnsapulcē 10.augustā.

Tikmēr "Latvijas piens" izstrādājis piedāvājumu parādu nomaksai "Trikātai KS", paredzot piedāvāt kooperatīvam ķīlu pret parādsaistībām - zīmolu "Trikāta", kas iekļauts uzņēmuma pamatkapitālā ar nominālvērtību divi miljoni eiro. Ja rūpnīca nepildīs parādsaistības, "Trikāta KS" būs tiesīga zīmolu pārdot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!