Foto: Shutterstock
Konkursa "Radām novadam" dalībnieki turpina attīstīt idejas, kā veicināt tieši sava izvēlētā novada attīstību. Šoreiz portāls "Delfi" iepazīstina ar komandām, kuras izvēlējušās attīstīt savu novadu, uzsākot ražošanu.

Jauniešu biznesa projektu konkursā "Radām novadam" šogad iesaistījušās vairāk nekā 60 komandas, kuras vēlas savas idejas realizēt 37 Latvijas novados.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Smiltenes novadā plāno uzsākt pārvietojamu māju ražošanu


Foto: Shutterstock

Komanda "TimberSteel" Smiltenes novadā plāno izveidot uzņēmumu, kas nodarbosies ar vissezonas pārvietojamo dzīvojamo māju izgatavošanu.

"Tādas mājas ir ļoti populāras ASV, kur tās ir pazīstamas kā "Tiny Houses", un šai idejai ir ļoti daudz sekotāju un atbalstītāju," portālam "Delfi" stāsta komandas pārstāvis Jānis Ozols. "Mērķis ir dot cilvēkiem reālu iespēju izvēlēties dzīvot "garā brīvāk", iztiekot bez lielām dzīvojamām platībām, atstājot vairāk līdzekļu dzīves baudīšanai, nevis lielu nekustamo īpašumu uzturēšanai un augstu nodokļu maksāšanai."

"Tuvākajā laikā, skatoties reālistiski uz iespējam, plānojam, ka ražošana nebūs pārāk apjomīga, bet nākotnē redzam iespējas darbību izvērst un ražošanas apjomus palielināt," atzīst komandas pārstāvis. Sākotnēji plānots izgatavot vairākas pārvietojamās mājas un piedāvāt tās iznomāt, piemēram, festivālu apmeklētājiem vai darbiniekiem, vai cilvēkiem, kuri vēlas vasarā dzīvot savā mazdārziņā vai lauku īpašumā.

Šobrīd komanda strādā pie pārvietojamās mājas prototipa izveides, tiek pētītas plašākas kompakto māju realizācijas iespējas, kā arī tiek apzinātas finansējuma piesaistes iespējas.

Visi komandas dalībnieki nāk no Smiltenes novada, kur ir arī Ozola dzimtas saimniecība, kurā būtu iespējams darbnīcu izveidot. "Bet izvēle par labu Smiltenes novadam nav tādēļ, ka tas būtu lētāk, bet gan tādēļ, ka mēs vēlamies radīt īstu uzņēmumu laukos, ar īstām darba vietām," piebilst komandas pārstāvis.

Komandu bez Ozola veido vēl divi cilvēki – Agita Mezinska un Zita Mezinska.

Rojas novadā jaunie uzņēmēji startē ar inovatīvu koka grīdu zīmolu


Foto: Publicitātes foto

Komanda "LatSketch" Rojas novadā plāno uzsākt līklīniju koka grīdas segumu ražošana.

Kā portālu "Delfi" informē SIA "LatSketch" valdes locekle Inga Jefrēmova, uzņēmuma mērķis ir saviem klientiem piedāvāt augstas kvalitātes dizaina koka grīdas segumus. Uzņēmums piedāvā moduļa veida sistēmas līklīniju koka grīdas segumus, kā arī individuālus risinājumus.

"Standarta moduli veido astoņi elementi, kurus iespējams kombinēt ar mazāku moduli, kas sastāv no diviem elementiem," norāda Jefrēmova. "Moduļi tiek gatavoti no priedes masīvkoka, savukārt realizējot individuālus pasūtījumus, iespējams variēt ar koksni."

Vienlaikus uzņēmums piedāvā izgatavot arī citus koka apdares materiālus – gan ar līklīniju dizainu, gan cita veida dizainu. Produkts piemērots dzīvojamām mājām, biroja ēkām, kā arī dzīvokļiem.

Konkursa gaitā uzņēmums cer veicināt uzņēmuma atpazīstamību, attīstīt uzņēmējdarbību Rojas novadā un piesaistīt papildu finansējumu biznesa idejai.

Uzņēmums jau atradis ražošanas telpas Rojas novada Kaltenē. Ražotnes vieta ir industriāla, un tur jau darbojas vairāki uzņēmumi, kā arī top jauni.

"Ceram, ka šī vieta vēl vairāk motivēs mūs attīstīties un ceram, ka šajā vietā savu darbību uzsāks vēl jauni uzņēmumi. Pieļaujam, ka nākotnē uzņēmumi, sadarbojoties ar pašvaldību, varētu labiekārtot teritoriju, piemēram, ierīkojot apgaismojumu, videonovērošanu," spriež Jefrēmova.

Šobrīd komanda jau ir iegādājusies lielāko daļu no ražošanas iekārtām un norit pēdējie sagatavošanās darbi pirms ražošanas uzsākšanas. "Esam veikuši produkta prototipu izstrādi un prezentējuši to vairākās izstādēs, tādā veidā iegūstot atsauksmes par produktu," skaidro uzņēmuma valdes locekle.

Tāpat ir noslēgts līgums ar SIA "PATA kokmateriāli", kas "LatSketch" ražotos līklīniju koka grīdas segumus piedāvās savos veikalos.

Atbalstu uzņēmuma arī sniedz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Talsu biznesa inkubators. Tuvākā gada laikā uzņēmums cer uzsākt eksportēt produktu uz Īriju.

Bez Jefrēmovas komandā vēl startē Edijs Krūmiņš un Madara Brāle.

Ar Siguldas novadā ražotām koka slēpēm bērnu ratiņiem cer iekarot Skandināvijas tirgu


Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Komanda "Pastaiga" Siguldas novadā plāno ražot koka slēpes bērnu ratiņiem, kas atvieglotu jaunajiem vecākiem pastaigas dabā.

Plānots, ka koka slēpes ne tikai atvieglos jauno vecāku pastaigas ziemā, bet arī vasarā, dodoties uz pludmali, portālam "Delfi" klāsta komandas pārstāve Agnese Lazdiņa. Tās plānots ražot ar stiprinājumiem, kas slēpju uzvilkšanu padarītu raitāku.

Jaunie uzņēmēji slēpes sākotnēji plāno realizēt visā Latvijā, taču pēcāk cer arī uzsākt to eksportu. Tas sniegtu labumu ne tikai Siguldas novadam.

"Taču vietējiem iedzīvotājiem mēs nodrošinātu jaunas darbavietas, kas vismaz nedaudz atturētu iedzīvotājus doties darba meklējumos uz citiem novadiem vai pat citām valstīm," uzsver Lazdiņa.

Komandas mērķauditorija ir jaunās ģimenes ar atvasēm, kas izmanto bērnu ratiņus. "Klientu piesaistei vēlamies ražot maksimāli ērtu un vidusmēra latvietim pieejamu produktu, kas izgatavots tepat Latvijā," uzsver komandas pārstāve.

Tuvākajā laikā plānots izveidot slēpju prototipu, lai varētu sākt investoru meklējumus. Komanda ir apzinājusi konsultantus, kas varētu sniegt padomus slēpju ražošanā, tāpat ir noskatītas telpas koka slēpju ražošanas uzsākšanai.

Jaunie uzņēmēji cer uz Siguldas novada pašvaldības atbalstu. Līdz idejas prezentācijai pašvaldībā komanda vēlas piesaistīt uzmanību produktam arī citos projektos, kas arī sniegtu iespēju ideju attīstīt un pilnveidot.

Kā pirmais reģions, kur eksportēt jauno produktu, varētu būt Skandināvija, pieļauj Lazdiņa.

Komandu veido četras jaunietes: Lazdiņa, Ieva Āboliņa, Guna Eglīte un Valentīna Košmane. Visas ir RISEBA studentes un apgūst tur uzņēmējdarbību.

Kvadracikli bērniem un palešu mēbeles Ādažu novadā


Foto: Publicitātes foto

Komanda "LUNA" Ādažu novadā bērniem ļaus sēsties pie kvadraciklu stūres, bet citiem interesentiem iegūt gaumīgas palešu mēbeles.

Komandas kapteinis Mārtiņš Luns stāsta, ka "LUNA" veidos divu sēriju mēbeles – gan no lietotajām paletēm, dodot tām otro dzīves ciklu, gan no jauniem dēļiem, tos atbilstoši apstrādājot un saglabājot īpatnējo rakstu. "Mēbeles no paletēm dod iespēju to īpašniekiem parādīt savu kreativitāti un atšķirties no citiem," ideju apraksta Luns.

"LUNA" kapteinis zina stāstīt, ka Latvijas tirgū vairāki uzņēmumi piedāvā līdzīgas mēbeles, tās ražojot gan no jauniem dēļiem, gan izmantojot parastās paletes. Luns norāda, ka komanda piekops aktīvu mārketingu, kā arī izstrādās preču katalogu, lai lūkotu ielauzties palešu mēbeļu tirgū.

Galvenā palešu mēbeļu mērķauditorija ir jaunieši, kā arī iedzīvotāji līdz 40 gadu vecumam, kuri vēlas ap sevi veidot interesantu vidi un atšķirties no citiem.

Šobrīd komanda izstrādājusi mēbeļu prototipus, kas nokļuvuši pie komandas biedru draugiem un radiem. Daļu sortimenta var apskatīt komandas "Facebook" lapā. Luns uzsver, ka šobrīd uzņēmums vēl attīstās, taču interesentu pasūtījumus izpildīs.

Otra "LUNA" ideja ir domāta pašiem jaunākajiem Ādažu iedzīvotājiem, kuri novadā paliek arvien vairāk, bet jaunas izklaides iespējas buksē. Komanda ļaus bērniem sēsties pie elektrisko kvadraciklu un gokartu stūres.

"Par kvadriciklu trases nepieciešamību guvām apstiprinājumu novadā aizritējušajos "Gaujas svētkos", kur izveidojām izbraukuma trasi sadarbība ar "PK MOTO"," stāsta jaunais uzņēmējs. Atsaucība bija tik liela, ka pieraksts veidojās divas stundas uz priekšu.

Luns mierina, ka pie braucamrīku stūres varēs sēsties ne tikai piecus līdz 12 gadus veci bērni, bet arī pieaugušie. Uz izbraucieniem aicināti būs arī citu novadu iedzīvotāji.

Ādažu novads ideju realizēšanai izraudzīts, jo komandas kapteinis tur pavadījis lielu daļu savas bērnības. "Ik pa laikam redzēju idejas, ko varētu uzlabot novadā. Šis konkurss ir izcila iespēja tās realizēt. Radīt jaunas darbavietas tieši Ādažos, lai jauniešiem nav jādodas uz Rīgu vai sliktākajā gadījumā arī meklēt darbu ārvalstīs. Novadā ir spējīgi jaunieši, tas ir jāizmanto," stāsta Luns, kurš argumentu par darbavietu nodrošināšanu plāno izmantot arī sarunās ar pašvaldību, kur izšķirsies komandas ideju nākotne.

Komandā "LUNA" šobrīd darbojas pieci cilvēki. Mārtiņs Luns ir komandas kapteinis. Viņš Latvijas Universitātē studē ekonomiku. Oskars Šalna ir "benzīngalva', kurš kopā ar brāļiem izveidojis autodarbnīcu un komandā atbild par tehniskajiem jautājumiem. Emīls Bogoudinovs ir kokapstrādes uzņēmuma ražošanas vadītājs, kurš projektā atbild par palešu mēbeļu kokmateriāliem. Niklāvs Sausiņš studē mārketingu un komandai nodrošina grafiskos risinājumus. Savukārt Evija Keita Gangnuse studē ķīmiju un projektā atbild par palešu mēbeļu materiālu izvēli un dizaina idejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!