Foto: Shutterstock
Lai arī šogad Jāņu dienas un Līgo svētku brīvdienas ir tikai divas dienas, tas neattur alkatīgākos ceļotājus no ārvalstu burvības izbaudīšanas. Alternatīvas variants ir arī Latvija, kas šajā vasarā cilvēkus lutina ar patīkamu un saulainu laiku, portālam "Delfi" pastāstīja aptaujātie tūrisma aģentūru pārstāvji.

Tūrisma aģentūras "Kolumbs" pārstāve Līga Jansone portālam "Delfi" stāstīja, ka katru gadu ir novērojama tendence, ka cilvēki ļoti laicīgi iegādājas vasaras ceļojumus, tai skaitā arī uz Līgo un Jāņu brīvdienām. "Kolumbs" aģentūra ir novērojusi, ka Līgo svētkus viņu klienti izvēlas svinēt, baudot pludmales atpūtu, kādā no populārākajiem Eiropas kūrortiem, piemēram, Grieķijā, Itālijā, Turcijā vai Spānijā.

"Šogad Līgo svētki "iekrīt" sestdienā un svētdienā, tādejādi neveidojot garās brīvdienas, kā tas bijis citus gadus, taču tas nav ietekmējis pieprasījumu uz populārākajiem galamērķiem – Grieķiju un tās salām, Turciju, Bulgāriju un Spāniju," atklāj Jansone.

Taču daļa no aģentūras klientiem izvēlas svētkus pavadīt Latvijā, tāpēc rezervē īso atpūtu kādā no Latvijas viesnīcām vai viesu namiem.

"Ceļojumu bodes" valdes priekšsēdētājs Kaspars Gēgeris norādīja, ka Līgo svētku laikā ir lielāks pieprasījums pēc ceļojumiem nekā pirms un pēc tam. "Ceļojumu bodes" klienti bieži paņem papildu brīvdienas, lai varētu svētku laikā doties arī tālākos ceļojumos, kā apliecina Gēgeris.

Iecienītākie galamērķi šogad Līgo svētkos, pēc Gēgera teiktā, ir Grieķija, Horvātija, Portugāle, Bavārija un Turcija. Taču aģentūra piedāvā Jāņus svinēt Jūrkalnē, Latgalē un Baltkrievijā.

Taujāts, cik vidēji tūroperatora klienti ir gatavi atvēlēt ceļojumam Līgo svētku laikā, "Ceļojumu bodes" vadītājs skaidroja, ka izmaksas ir atkarīgas no izvēlētā galamērķa un ceļojuma ilguma, visbiežāk robežās no 200 līdz 500 eiro.

Tūroperatora "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša portālam "Delfi" pārliecinoši apgalvo, ka ceļošanu Līgo laikā ietekmē brīvo dienu skaits un laika prognozes.

"Ja kalendārā ir četras brīvas dienas, vai laika prognozes liecina par vēsu lietus periodu, tad tas bieži vien rosina skatīties ārpus Latvijas robežām, un pārdoto ceļojumu skaits strauji pieaug, un visbiežāk pirms svētkiem visas vietas čarterreisos ir izpārdotas, vai vēl vairāk – visiem vietu nepietiek," skaidro Keiša.

Šogad neviens no šiem faktoriem nedarbojas, līdz ar to pastiprināts pieprasījums pēc ceļojumiem nav novērots. "Šogad Jāņu nav!" - šādu frāzi nereti nākas dzirdēt saistībā ar ceļošanu Līgo svētkos šogad, atklāj tūroperatora direktore. Īso svētku dienu laiks spēj ietekmēt ceļojuma plānus.

Taču "Latvia Tours" klientu lokā ir arī tādi cilvēki, kuri izvēlas plānot savu vasaras atvaļinājumu tieši Līgo laikā, neatkarīgi no laika apstākļiem un papildus brīvdienām, šie ceļotāji visbiežāk iegādājas savu ceļojumu agrās pārdošanas laikā.

Keiša atzīst, ka cilvēku izvēle ir dažāda un atkarībā no izvēlētā komforta līmeņa, mainās arī cenu amplitūda. Vidējā summa, ko ceļotāji atvēl, ir 500 eiro par personu.

Šīs vasaras populārākie galamērķi, pēc aģentūras direktores teikā, ir Grieķijas salas, Turcija, Bulgārija, Itālija.

Šogad saistībā ar Līgo svētku brīvdienām Latvijā ir tikai divas brīvas dienas pēc kārtas – sestdiena, 23. jūnijs, un svētdiena, 24. jūnijs. Pērn bija trīs brīvas dienas pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!