Foto: DELFI
Latvijas zivrūpnieki eksportā uz Austrumu tirgiem bija sasnieguši zināmus griestus, tāpēc izaugsmes iespējas Austrumu tirgos bija izsmeltas jau pirms valūtas devalvācijas un ģeopolitiskās situācijas pasliktināšanās, pastāstīja Latvijas Zivrūpnieku asociācijas (LZS) prezidents Didzis Šmits.

"Latvijas zivrūpnieki bija rēķinājušies, ka šogad situācija eksporta tirgos būs smagāka nekā pērn. (..) Pēdējos gados mēs ļoti, ļoti strauji kāpinājām apmērus Austrumu tirgos - par 30% bieži vien un bija skaidrs, ka neatkarīgi no ģeopolitiskās situācijas, embargo vai rubļa vērtības krituma mēs bijām Austrumu tirgos zināmus griestus sasnieguši. Visi saprata, ka tur vairs nav tik strauji ko kāpināt. Tā kā tāda zināma stagnācija eksporta apmēros būtu bijusi tik un tā. (..) Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka, atgriežoties normālos apstākļos un pie stabilitātes, izaugsmes iespējas tajos tirgos ir diezgan izsmeltas," sacīja Šmits.

Viņš piebilda, ka jau 2013.gadā zivrūpnieki bija sasnieguši optimālos tirdzniecības apmērus Austrumu valstīs, līdz ar to nākotnē attiecīgajā reģionā bija minimālas izaugsmes iespējas. "Izaugsme ir jāmeklē citos reģionos. Tā kā Rietumu un pārējās pasaules virziens attīstījās tik un tā," norādīja Šmits.

LZS biedri ir astoņi Latvijas zivju konservu ražotāji. Uzņēmumu kopējais apgrozījums 2013.gadā pārsniedza 140 miljonus eiro. 2013.gadā salīdzinājumā ar 2012.gadu LZS ražošanas un eksporta apmēri pieauga par 12%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!