Foto: Tieslietu ministrija
Piektdien VAS "Tiesu namu aģentūra" (TNA) izsludinājusi Liepājas cietuma būvniecības iepirkumu. To gan bija plānots izsludināt vēl līdz pērnā gada beigām, bet šogad februārī jau sākt būvēt cietuma ēku.

Kā portālam "Delfi" pavēstīja TNA, iepirkums paredz būvniecības sākšanu šā gada otrajā pusē, bet objekta nodošanu ekspluatācijā ne ilgāk kā četrus gadus pēc būvdarbu sākšanas.

Pērnā gada decembrī Tieslietu ministrija (TM) vēstīja, ka būvniecības iepirkumu jaunajam cietuma kompleksam Liepājā izsludinās līdz tā gada beigām, bet būvniecību plānots sākt līdz 2017. gada nogalei. Tāpat jau iepriekš ziņots, ka cietuma būvniecība netiks pabeigta plānotajā termiņā – 2018. gada nogalē, bet tikai 2019. gadā.

TM valdībā pērn iesniegtais rīkojuma projekts liecināja, ka būvniecība sāksies 2017. gada 1. februārī. Vienlaikus tika paredzēts, ka tas būs iespējams tikai tad, ja par iepirkumiem Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) netiks iesniegtas pretendentu sūdzības. No tā brīža būvdarbu pabeigšanai tika plānoti 30 mēneši.

Saistībā ar nule kā izsludināto būvniecības iepirkumu TNA valdes locekle Santa Sausiņa norādījusi, ka izstrādāts detalizēts Liepājas cietuma būvniecības iepirkuma nolikums, kas paredz augsti kvalificētu pretendentu atlasi. "Būvniecības projekta īstenošanai likums atļauj piesaistīt būvniekus, kam ir izsniegts Industriālās drošības sertifikāts darbam ar valsts noslēpumu, un tas neizslēdz arī ārvalstu būvnieku dalību," skaidrojusi Sausiņa.

Liepājas cietuma būvniecības iepirkuma nolikumu izstrādājusi TNA sadarbībā ar TM, Ieslodzījuma vietu pārvaldi, Latvijas Būvinženieru savienību un zvērinātu advokātu biroju "Sorainen".

Jau ziņots, ka Liepājas cietumā paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem. Visā kompleksā ietilpst astoņas dažādas ēkas. Kopējā teritorijas platība ir 305 116 kvadrātmetri, bet kopējais apbūves laukums – 64 053,7 kvadrātmetri. Jaunā cietuma kopējā telpu platība būs 51 407,4 kvadrātmetri.

Plānots, ka cietuma komplekss atradīsies 5,6 kilometrus no Liepājas centra. Tajā ietilps ieslodzīto dzīvojamie korpusi, plašs nodarbinātības centrs ar darba iespējām ieslodzītajiem, izglītības centrs ar telpām garīgām un sporta nodarbībām, daudzfunkcionāla ēka ieslodzīto pieņemšanai, medicīnas daļa, pastiprināta režīma aizturēšanas telpas, sanāksmju un personāla ēdnīca un citas palīgtelpas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!