Foto: stock.xchng
Informācija par starptautiskajā lidostā "Rīga" notikušo iespējamo darbinieku un pasažieru izspiegošanu nonāca tikai pagājušās nedēļas nogalē, taču aizdomas par to pastāvējušas jau gadiem.

"Par to, ka Raimonds ( bijušais premjera Aigara Kalvīša padomnieks, lidostas Drošības departamenta vadītājs Raimonds Lazdiņš - "Delfi") izseko cilvēkus un vāc dažāda veida informāciju, bija zināms jau Arņa Luhses vadības laikā, kad valde vai atbildīgais valdes loceklis akceptēja visus iepirkumus, kas saistīti ar attiecīgām iekārtam vai to daļām," portālam "Delfi" atzina kāds bijušais lidostas darbinieks.

To, ka aizdomas par Lazdiņa organizētu izspiegošanu lidostā "Rīga" pastāvēja jau pirms vairākiem gadiem, "Delfi" apliecināja arī kādreizējais lidostas valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse. Viņš gan savos komentāros ir visai atturīgs, vien norāda, ka, mēģinot šīs aizdomas pārbaudīt, tās nav apstiprinājušās. "Bet baumas, runas, aizdomas bija," atzina bijušais lidostas valdes priekšsēdētājs.

"Delfi" rīcībā esošās ziņas gan liecina, ka arī pats Luhse bijis viens no "spiegu" intereses objektiem, tostarp viņa sekretārei izteikts lūgums ziņot par to, kādi apmeklētāji ieradušies pie lidostas valdes priekšsēdētāja un kāds bijis vizītes mērķis.

Starptautiskās lidostas "Rīga" bijušie darbinieki zina stāstīt, ka par aizdomām, ka Lazdiņš ar saviem domubiedriem lidostā organizē izspiegošanu, informētam bija jābūt arī pašreizējam lidostas valdes priekšsēdētājam Aldim Mūrniekam, kuram, strādājot iepriekšējā valdes sastāvā bija jāatbild arī par lidostas Drošības departamenta darbu.

Tiesa gan, lidostai Drošības departaments galvenokārt pakļāvies tikai jautājumos, kas saistīti ar darba organizāciju. Savukārt jautājumos, kas skar drošību un informācijas vākšanu, tostarp arī dažādu informācijas vākšanai izmantojamu tehnisko iekārtu uzstādīšanu, departaments pakļāvies Drošības policijai. Daļēji departaments pakļaujas arī Valsts civilās aviācijas aģentūrai.  

"Delfi" ziņoja, ka lidostas valdes priekšsēdētāja Mūrnieka prombūtnes laikā lidostas valdes loceklis Andis Damlics novembra beigās parakstījis rīkojumu par kādreizējā premjera padomnieka Lazdiņa atstādināšanu no lidostas Drošības departamenta vadīšanas. Šādu lēmumu Damlics pieņēmis tādēļ, ka atklājies, ka Lazdiņš lidostā ieviesis vērienīgu izspiegošanas sistēmu.

Vienlaikus ar Lazdiņu no darba lidostas Drošības departamentā atstādināti vēl divi darbinieki - Ints Rubezis un Andrejs Savko.

"Starptautiskā lidosta "Rīga"" informē, ka vadības rīcībā nonākusi informācija, ka lidostas valdei nezinot, ir veikta vairāku lidostas "Rīga" darbinieku nesankcionēta un prettiesiska telefona sarunu noklausīšanās un ierakstīšana.

Lidostas valde vērsās tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu veikt izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai lidostas darbinieku rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!