Foto: LETA
Lai labāk uzraudzītu azartspēļu automātu darbību, no 2019. gada tie būs jāsaslēdz vienotā tīklā, piedāvā Finanšu ministrija (FM).

Sagatavotie Azartspēļu un izložu likuma grozījumi paredz, ka no 2019. gada 1. janvāra drīkstēs ekspluatēt tikai tādus azartspēļu automātus, kuri būs saslēgti tīklā - Vienotās azartspēļu automātu kontroles un uzraudzības sistēmā -, nodrošinot tiešsaistes datu apmaiņu ar Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekciju.

Jautājums bija iekļauts valdības otrdienas sēdes darba kārtībā, tomēr valdība nolēma to skatīt kopā ar nākamā gada budžetu.

Latvijas Spēļu biznesa asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Ludeks valdības sēdē aicināja likuma grozījumus atlikt līdz budžeta projekta nodošanai Saeimai, jo likumprojekta saskaņošanas laikā nebija zināms valdības plāns palielināt azartspēļu nodokļus.

Pēc asociācijas datiem viena automāta pieslēgšanai tīklā būs nepieciešami vismaz 2000 eiro, kas kopējās nepieciešamās investīcijas veido 17-18 miljonu eiro apmērā.

FM norāda, ka vienota azartspēļu automātu kontroles un uzraudzības sistēma ļaus operatīvi sekot līdzi spēļu automātu tehniskajai un programmnodrošinājuma atbilstībai, kā arī skaitītāju rādījumiem, faktiskajai naudas plūsmai un azartspēļu organizētāja ieņēmumiem.

"Jaunā sistēma pastiprinās azartspēļu spēlētāju interešu aizsardzību un spēles drošumu, pilnveidos azartspēļu automātu darbības uzraudzību un ieņēmumu plūsmas pārskatāmību. Tā nodrošinās arī ar azartspēļu jomu saistīto risku mazināšanu – noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un citas nelikumīgas darbības," uzsver FM.

"Sistēmas galvenais princips ir tāds, ka visi Latvijā ekspluatētie azartspēļu automāti tiks saslēgti vienotā tīklā un centrālās datu bāzes turētājs ir Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija," klāsta ministrija. Pēc līdzīgiem principiem azartspēļu automātu darbības uzraudzība un kontrole notiek vairākās Eiropas valstīs - Slovēnijā, Beļģijā, Norvēģijā, Maltā, Itālijā un Igaunijā.

Plānots, ka vienotās azartspēļu automātu kontroles un uzraudzības sistēmas darbību, pielietojot tiešsaistes datu apmaiņu ar azartspēļu organizētājiem, nodrošinās Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai.

Jaunās sistēmas ieviešana un uzturēšana inspekcijai tiks finansēta no valsts budžeta, savukārt spēļu rīkotājiem automāti sistēmai būs jāpieslēdz par saviem līdzekļiem.

Augusta sākumā Latvijā bija 323 spēļu zāles un 8491 spēļu automāts.

Pašlaik Latvijā azartspēles organizē 15 azartspēļu organizētāji un izlozes organizē valsts AS "Latvijas Loto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!