No šā gada jūnija savā objektā esošo elektrotīkla jaudu ir pārskatījuši jau teju 25 tūkstošu objektu īpašnieki, portālam "Delfi" pavēstīja AS "Sadales tīkls" Komunikācijas direktore Renāte Meļķe.

Tostarp aptuveni 6000 ir juridisko klientu objekti un aptuveni 19 tūkstoši ir mājsaimniecību objekti – vasarnīcas, garāžas, neapdzīvoti dzīvokļi, neapbūvēti zemesgabali u.c.

Izmaiņas saistītas ar "Sadales tīkla" jaunajiem tarifiem, kas stājās spēkā 1. augustā. Tika ieviesta fiksēta maksa par elektrotīkla pieslēgumu un vienlaicīgi par 22% ir samazināta maksa par elektroenerģijas piegādi atbilstoši patērētajām kilovatstundām, kas pie vidēja elektrības patēriņa klientiem kompensē fiksēto tarifa komponenti, norādīja "Sadales tīkls".

Līdz ar to divām trešdaļām jeb teju 700 tūkstošiem mājsaimniecību klientu objektu kopējais rēķins par elektroenerģiju būtiski nav mainījies vai pat samazinājies, uzsvēra uzņēmumā.

"Elektrotīkla pieslēgumu jaudu pārskata gan klienti lauku apvidos, gan pilsētās, kas liecina, ka klientiem ir izpratne gan par izmaiņām sadales tarifos, gan to, ka samazinot elektrības pieslēguma jaudu, kas netiek izmantota, arī ikmēneša rēķins samazinās," uzsvēra kompānija.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis informēja, ka uzņēmums ik nedēļu saņem vidēji 1500 pieteikumus elektrotīkla jaudas samazināšanai gan no mājsaimniecībām, gan juridiskajiem klientiem. "Klientu aktivitāte apliecina, ka klienti rūpīgi izvērtē sava īpašuma energoefektivitāti un izvēlas iespēju efektīvi lietot sava elektrotīkla pieslēguma jaudu. Ieguvēji pēc sadales sistēmas pakalpojumu tarifu līdzsvarošanas ir klienti, kuri elektrotīkla pieslēguma jaudu lieto efektīvi, savukārt klientiem, kuri pieslēguma jaudu izmanto neefektīvi vai elektroenerģiju nelieto nemaz, ir izmaksu pieaugums," viņš atzina.

Mājsaimniecības visbiežāk prasa samazināt elektrotīkla jaudu objektos, kuros ir 40 un 32 ampēru (A) elektrotīkla pieslēgums, lūdzot jaudu samazināt uz pusi.

Tāpat liels skaits mājsaimniecību maina pieslēguma veidu no trīsfāžu pieslēguma uz vienas fāzes elektrotīkla pieslēgumu. Savukārt pieteikumi no juridiskajām personām visvairāk tiek saņemti par objektiem, kuros ir 100 vai 80 ampēru (A) elektrotīkla pieslēgums un arī šajos gadījumos klienti samazina elektrotīkla jaudu uz pusi vai pat vairāk.

Saskaņā ar "Sadales tīkla" skaidroto elektroenerģijas piegādes maksa uzņēmumiem tika samazināta par 10-25%, bet no pieslēguma jaudas atkarīgais fiksētās maksas īpatsvars palielināts. Līdz ar to arī klientiem, kuri elektrotīkla pieslēguma jaudu izmanto efektīvi, izmaksas sarūk, minēja kompānijā.

"Sadales tīkla" informācija liecina, ka uzņēmumi patērē vidēji tikai 10% no pieprasītās jaudas, jo nereti jau vēsturiski uzņēmumam projektā ir pieprasīts elektrotīkla pieslēgums ar jaudas rezervi, bet reāli tā netiek izmantota, jo ikmēneša maksājums agrāk nebija saistīts ar pieprasītās jaudas apjomu, bet gan norēķini notika pēc faktiski patērētā elektrības daudzuma.

Izmaiņas sadales sistēmas pakalpojuma tarifos, kā arī klientu informēšanas pasākumus AS "Sadales tīkls" vadība ceturtdien pārrunāja ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V).

Uzņēmumā arī atgādina – lai samazinātu izmaksas par elektrību, klienti var apvienot, piemēram, vairākus mazas jaudas pieslēgumus vienā, izvēlēties atbilstošāko elektroenerģijas tirgotāja piedāvājumu, kā arī izvērtēt, vai viņu objektos esošā elektrotīkla pieslēguma jauda ir atbilstoša elektrības patēriņam.

Jau vēstīts, ka 1. augustā spēkā stājās jaunie "Sadales tīkla" tarifi elektroenerģijas sadales pakalpojuma komponentei maksājumos par patērēto elektroenerģiju, kas paredz fiksētas abonenta maksas ieviešanu visiem elektroenerģijas patērētājiem. Maznodrošinātajiem elektrības cenu pieaugums tiek kompensēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!