Foto: DELFI
Jēkabpilī SIA "Ošukalns" teritorijā piektdien tiks atklāta jauna videi draudzīga ar biomasu - koksnes atlikumuiem - darbināma koģenerācijas termoelektrocentrāle (TEC), portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Jaunās ražotnes kopējā jauda ir 6,7 megavati. Saražotās elektrības jauda 1,4 megavati, kas ir pietiekami, lai nodrošinātu ar elektrību aptuveni 4000 mājsaimniecību. Siltuma jauda ir 5,3 megavati, kas var nodrošināt ar siltumu aptuveni 2000 dzīvokļu.

Iegūtā siltumenerģija tiks izmantota Jēkabpils pilsētas siltumapgādes sistēmai, kā arī uzņēmuma paša vajadzībām, bet elektroenerģija tiks nodota "Latvenergo" tīklam.

Projekta realizācijai finansējumu sešu miljonu eiro (4,2 miljonu latu) apmērā piešķīra "Latvijas Hipotēku un zemes banka". Eiropas Savienības fondu finansējums sedzis 49,5% no kopējiem projekta izdevumiem.

"Mežizstrādes un kokapstrādes procesā rodas ievērojams daudzums koksnes atlikumu, kas nav izmantojami pamatprodukcijas ražošanā, taču tiem ir enerģētiska vērtība. Līdz šim uzņēmums koksnes atlikumus daļēji izmantoja siltumapgādes vajadzībām un pāri palikušo pārdeva vietējā tirgū," SIA "Ošukalns" valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs.

Realizētais projekts visus uzņēmumā saražotās koksnes atlikumus ļaus pārstrādāt, tā
samazinot saražotās produkcijas pašizmaksu, un uzlabot uzņēmuma konkurētspēju tirgū, vienlaikus saražojot elektro- un siltumenerģiju uzņēmuma un Jēkabpils pilsētas siltumapgādes sistēmas vajadzībām."

SIA "Ošukalns" dibināta 1993. gadā. Uzņēmuma pamatnodarbošanās ir mežsaimniecība un mežizstrāde, kokapstrāde un siltumenerģijas ražošana, ceļu būve un meliorācija, mazumtirdzniecība. Uzņēmumā tiek realizēts pilns ražošanas cikls no mežsaimniecības un mežizstrādes līdz gataviem saunas un interjera apdares materiāliem no apses un alkšņa koka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!