Foto: LETA

Reiderisms jeb prettiesiska uzņēmumu pārņemšana veicina kopējās labklājības līmeņa samazināšanos valstī – atbalsta un vairo korupciju, ēnu ekonomiku un organizēto noziedzību, kas negatīvi ietekmē valsts ekonomisko attīstību kopumā, norada Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un vadības fakultātes profesors Andris Deniņš.

Lai pasargātu uzņēmējdarbības veicējus valstī, veicinātu vienotu izpratni un reiderisma problēmu apzināšanu Deniņš sadarbībā ar zinātniski pētniecisko darbu konkursu studentiem "Reideri nāk!" ir apkopojis priekšlikumus, kas varētu mazināt reiderismu valstī. Portāls "Delfi" piedāvā uzzināt, ko viņi iesaka.

Izmaiņas likumos

Likumdevējam ir pienākums izveidot tādu tiesību aizsardzības sistēmu, kas, no vienas puses, spētu efektīvi cīnīties ar reiderisma problēmu, un vienlaikus, no otras puses, pati nekļūtu par reiderisma instrumentu, kad, izmantojot valsts represīvo resursu, tiek kārtotas "biznesa lietas", vai tiek rīkoti "uzņēmēju kari". Lai šādus riskus samazinātu – pirmām kārtām Krimināllikumā būtu jādefinē reiderisma jēdziens, lai par šo parādību būtu vienota izpratne visos tiesībsargājošo institūciju līmeņos – gan policijā un prokuratūrā, gan arī tiesā.

Valsts amatpersonu izglītošana

Reideru funkcionēšanas pamats ir valsts politika un tiesiskā vide. Neatkarīgi no reiderisma veida, valsts apzināti vai neapzināti palīdz īstenot pretlikumīgas darbības. Lai nerastos vēlme realizēt noziedzīgus nodarījumus, sadarbojoties ar reideriem valstī, būtu svarīgi celt valsts amatpersonu izglītību – papildus apmācīt un skaidrot, ko nozīmē atbalstīt lēmumus, kas ir pretrunā pastāvošajai kārtībai, celt valsts amatpersonu atalgojumu un attiecīgi ieviest bargākus sodus gadījumos, kad tiek pieņemti lēmumi, kas ir pretrunā noteiktajai kārtībai.

Viltotu dokumentu iesniegšanas iespējas mazināšana

Tiesas Latvijā nelūdz iesniegt tiesu procesā nepieciešamo dokumentu orģinālus, bet gan notariāli apliecinātu dokumentu kopijas. Lai mazinātu dokumentu viltošanas iespējas, būtu nepieciešams uzlikt par pienākumu uzrādīt dokumentu orģinālus, kas tiek izmantoti tiesvedības procesā, jo arī notariāli apstiprinātas kopijas ir iespējams "legalizēt" pretlikumīgā ceļā.

"Reiderisms, tautas valodā runājot, ir uzņēmuma īpašnieka izspiešana no biznesa. Tā ir mūsdienu reālās ekonomikas tēma un mūsdienu reālās uzņēmējdarbības paņēmiens, kas jāpēta, turklāt ne tikai topošajiem juristiem, bet arī ekonomistiem, uzņēmējdarbības speciālistiem, politikas un komunikācijas veidotājiem. Tieši tāpēc man ir liels prieks, ka studenti zinātniski pētniecisko darbu konkursa ietvaros ir savā ziņā apsteiguši valsts pārvaldi, sniedzot savas reiderisma definīcijas un savus priekšlikumus šīs "sērgas" mazināšanai. Īpaši priecē fakts, ka studenti ne tikai apskatīja šīs parādības teorētisko aspektu, bet arī iedziļinājās reālos reiderisma gadījumos Latvijā, prezentējot darbus par pēdējo gadu skaļākajām lietām – piemēram, "NP Foods", "Winergy", "Royal Square Hotel & Suites", par kuru, starp citu, finālā bija pat divu studentu darbi – parādot kā pret uzņēmēju Gulamu Gulami ir vērstas reiderisma darbības un kā šajā lietā lēmusi ir tiesa," saka Andris Deniņš, LU EVF profesors, konkursa "Reideri nāk!" žūrijas komisijas priekšsēdētājs.

Monitorings

Reiderisma mazināšanas risinājums būtu valsts amatpersonu lēmumu apkopošana un publicēšana, lai nodrošinātu vienveidīgu praksi lēmumu pieņemšanā, kā arī mazinātu maksātnespējas administratoru, tiesnešu u.c. iesaistīto valsts amatpersonu interpretāciju par līdzīgiem gadījumiem. Tādējādi tiktu piemērots un realizēts vienlīdzīguma princips, kas nozīmētu to, ka, pastāvot vienādiem tiesiskajiem un faktiskajiem lietas apstākļiem, tiesa nevar pieņemt dažādās lietās atšķirīgus lēmumus. Tāpat, apkopojot pieejamo informāciju par reiderisma gadījumiem Latvijā vai Baltijā, tiktu mazināta reiderisma iespējamība, jo būtu pieejama informācija par preventīvo aizsardzības pasākumu iespējām uzņēmumiem, lai nekļūtu par reidera uzbrukuma mērķi, kā arī tiktu fiksēti biežāk pieejamie scenāriji, kā reideris mēģina pārņemt varu izvēlētajā uzņēmumā, un metodes, kādas tiek pielietotas.

Mediju atbildība informējot par reiderismu

Iedzīvotāju juridisko zināšanu trūkums un nevēlēšanās aizsargāt savas tiesības sekmē reiderisma izplatīšanos un nesodāmību. Sabiedrības domu gan tiešā, gan netiešā veidā ietekmē informācijas pieejamība, tāpēc būtu nepieciešams biežāk informēt par reiderisma gadījumiem. Ņemot vērā to, ka "reiderisma" jēdziens ir sarežģīts, medijiem būtu jāuzņemas iniciatīva reiderisma definēšanā, vienlaikus skaidrojot reiderisma izpratnes nozīmīgumu. Svarīgi, sarežģītu lietu gadījumos, sniegt informatīvi konspektīvu un saprotamu pārskatu, kā arī nepieciešamības gadījumā būtu jāievieš neliela skaidrojošā vārdnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!