Kalsnavas spirta rūpnīca, kurā SIA "Lako" februārī atsāka spirta ražošanu, patlaban strādā tikai ar pusjaudu. Uzņēmums neiepērk visu nepieciešamo graudu daudzumu, jo to cena esot pārāk augsta.
SIA "Lako" apsaimniekotās Kalsnavas spirta rūpnīcas izpilddirektors Aleksejs Aleksejevs, kurš bija arī bankrotējušās SIA "Riga Bestsprit" direktors, BNS informēja, ka mēnesī rūpnīca saražo 250 000 litru spirta, kaut gan varētu ražot līdz 400 000 litru.

Aleksejevs pauda, ka šobrīd apritē ir tikai pārtikas graudi un tiem ir pārāk augsta cena - 70 latu par tonnu. Savukārt ražas novākšanas laikā šī cena parasti ir apmēram 48 lati par tonnu.

"Tagad graudus - apmēram 1000 tonnu - paņēmām no SIA "Agroserviss "Valmiera"". Nedaudz paņēmām arī no valsts rezerves. Strādājam un gaidām, kad varēsim sākt iepirkt jaunās ražas graudus no zemniekiem," sacīja Aleksejevs.

Viņš klāstīja, ka rūpnīcā ražoto spirtu piegādā līdzšinējiem klientiem - zāļu un alkohola ražotnēm Latvijā. Ir arī jauns klients - kāda alkohola ražotne Lietuvā. Savukārt a/s "Latvijas balzams" no Kalsnavas spirta rūpnīcas spirtu nepērk. "Nezinu, no kā rūpnīca pērk spirtu Latvijas teritorijā," teica Aleksejevs.

Viņš pauda, ka "Riga Bestsprit" parādi "karājas gaisā", Kalsnavas spirta rūpnīcai "tā ir liela problēma, tāpēc ka jāmaksā vecie parādi". Pagaidām "pa druskai" parādsaistības kārtotas vienīgi ar zemniekiem.

Jau vēstīts, ka februārī sākta SIA "Riga Bestsprit" bankrota procedūra. Tajā pašā laikā Kalsnavas spirta rūpnīcā spirta ražošanu atsākusi SIA "Lako", saņemot šai nodarbei nepieciešamo sertifikātu un licenci, kā arī cerot ar laiku ražot 12 000 līdz 15 000 litru spirta diennaktī, bet gadā - četrus miljonus litru spirta. SIA "Lako" ģenerāldirektors Artis Mūrmanis toreiz BNS pauda, ka bankrotējušās SIA "Riga Bestsprit" problēmas SIA "Lako" darbību neietekmēs, jo tā "ir blakusfirma".

SIA "Lako" reģistrēta jau deviņdesmito gadu vidū un tai piederošajā Kalsnavas spirta rūpnīcā strādāja līdz 1997.gadam. Savukārt "Riga Bestsprit" no SIA "Lako" nomāja rūpnīcas ražošanas iekārtas.

Kreditori pret SIA "Riga Bestsprit" bija pieteikuši prasījumus gandrīz 3,5 miljonu latu apjomā. Rīgas apgabaltiesa "Riga Bestsprit" par maksātnespējīgu atzīta 20.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!