Foto: F64
Pagaidām valdības akceptētais plāns izskatās pēc "Parex bankas" bankrota plāna, ar ko nevaru samierināties, intervijā žurnālam "Sestdiena" atzīst bijušais "Parex bankas" īpašnieks Valērijs Kargins.

"Valdība slepus no sabiedrības ir pieņēmusi "Parex" restrukturizācijas plānu. Uzskatu, ka bez skaitļu atklāšanas un sabiedriskas apspriešanas ir ciniski bīdīt uz priekšu plānu, kas skars daudzu cilvēku likteņus," Kargins kritizē valdības atbalstīto "Parex bankas" restrukturizācijas plānu.

Viņš norāda, ka runā par iecerēto tā dēvētās sliktās bankas veidošanu, bet arī "labā" banka bez "sliktās" nevar pastāvēt, jo visa infrastruktūra ir vecajā bankā. "Ja ir plāns, par to var runāt, bet nesaprotu, kāpēc tas ir jāslēpj. Tas nozīmē, ka kāds melo. Kā rāda dzīves pieredz, ja kāds kaut ko slēpj, viņš grib nopelnīt naudu. Ja būs bankas likvidācija, kāds ieliks kabatā desmitiem miljonu," intervijā saka Kargins.

"Konsultanti no "Nomura" piedāvāja divus plānus, viens no tiem paredzēja dibināt slikto aktīvu fondu, kas ir ierastā prakse visā pasaulē - valdība gaida, kad aktīvu vērtība palielināsies, un pēc dažiem gadiem, kad rodas iespēja, tos dārgi pārdod. Taču šajā gadījumā tika akceptēts nevis naudas atgūšanas, bet atriebes plāns," savu uzskatu pauž Kargins.

Viņš arī norāda, ka valdības izraudzītajam restrukturizācijas modelim vēl ir nepieciešama Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) un Eiropas Komisijas piekrišana. "ERAB ir 25 procenti "Parex bankā", un viss, kas notiks tālāk, atstās iespaidu uz viņu reputāciju. Viņi var kļūt par tādu procesu dalībnieku, kurš, pēc mūsu domām, ir nelikumīgs," norāda Kargins, piebilstot: "Mēs aizstāvēsim savas tiesības un neapšaubāmi apsolām ERAB, ka tā tiks ievilkta ilgstošā tiesas procesā un mēs pratīsim pierādīt, ka bankas akcionāri rīkojās nelikumīgi."

Viņš atzīmē, ka ERAB pagaidām nav devusi savu piekrišanu notiekošajam un ERAB pēc līguma ir tiesības jebkurā brīdī bez jebkādām sankcijām izņemt naudu no "Parex".

Savukārt, atbildot uz jautājumu, vai versijai, ka viņš kopā ar Viktoru Krasovicki varētu atgriezties "Parex", ir pielikts punkts, Kargins norāda: "Nekad neesam likuši punktu, vienmēr esam tiekušies uz pārrunām un gribam, lai banka strādā. Ir sākts pārrunu process ar banku, tas nav pabeigts." Viņš arī piebilst: "Runājam ar bankas vadību. Bet kāds, slēpjoties aiz frāzes par mūsu slikto reputāciju, to negrib".

Vaicāts, vai neredz nekādu savu vainu pie tā, kas ir noticis ar "Parex" un pēc tam arī ar Latviju, Kargins atbild: "Ko nozīmē - nejūtu vainu? Vaina - tā ir vienmēr. Es, protams, esmu tāds pats cilvēks kā visi un, protams, esmu vainīgs. Man ir sava vaina."

Kargins atzīmē, ka izjūt savu atbildību. "Taču es un mana komanda katrā ziņā izdarījām visu, lai nevienu neapmānītu, atdevām akcijas valdībai, atteicāmies no personīgiem labumiem, kad bankai sākās problēmas, nevis ņēmām ārā savu naudu naudu, bet likām iekšā. Mēs izdarījām visu, ko varējām," norāda bijušais bankas īpašnieks.

Jau ziņots, ka valdība martā vienojās par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu un jaunas bankas izveidi. Šo bankas sadalīšanas modeli kā piemērotāko bija ieteikuši pieaicinātie konsultanti - starptautiskā finanšu kompānija "Nomura International plc".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!