Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēdējā gada laikā privātpersonu aizņēmumu līgumu skaits palielinājies gandrīz par 10%, liecina "Kredītinformācijas Birojs" (KIB) datu apmaiņas sistēma. KIB datu arhīvs satur ierakstus par 899 000 aktīviem privātpersonu līgumiem, bet 290 000 privātpersonu kavē kādas no savām saistībām.

Pēc Statistikas pārvaldes datiem Latvijā ir 980 000 ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Kā liecina KIB datu apmaiņas sistēma pašlaik 550 611 Latvijas privātpersonām ir fiksētas kredītsaistības.

"Privātpersonu līgumsaistību skaitā ietilpst arī tādas, kuras netiek kavētas, taču kavēto saistību apjoms privātpersonām ir ievērojams. Šobrīd 110 000 kavētu līgumu un 180 000 kavētu rēķinu – par apsaimniekošanu, elektrību, atkritumu izvešanu. Tas nozīmē, ka praktiski katram otrajam Latvijas iedzīvotājam ir kāds parāds", uzsver KIB komercdirektors Intars Miķelsons.

Pēc KIB datiem 73 000 jeb katra devītā privātpersona (13%) kavē savus maksājumus licencētiem kreditētājiem. Savukārt 128 000 privātpersonu ir kavēti rēķini uzņēmumiem, kuri nav licencēti kreditētāji.

Kā norāda KIB pārstāvis, ne visi šie kavētāji abos sektoros pārklājās.

"Vistipiskākais jautājums, kādu saņemam no iedzīvotājiem vairākas reizes dienā: "kam es esmu parādā?"". Tas atspoguļo šī brīža situāciju tirgū, kas ir veidojusies daudzu gadu garumā – kreditētāji atsaka jaunas kredītsaistības, jo ir parāds, bet pati persona nezina, kam un par ko ir parādā", secina Miķelsons.

KIB datu bāzē "manakreditvesture.lv" ikdienas tiek iekļauta informācija par jauniem noslēgtiem darījumiem un attiecīgi jauniem parādiem. Iedzīvotājiem ir iespēja pārbaudīt vai datu bāzē informācija par katru jauno līgumu ir iekļauta pareizi. "Pastāv iespēja, ka kāds ir nozadzis personas datus un aizņēmies naudu uz jūsu vārda. Pārbaudot regulāri savu kredītvēsturi iespējams šādus gadījumus laicīgi piefiksēt, kā arī noskaidrot, kam tad īsti esat parādā", turpina Miķelsons.

AS "Kredītinformācijas Birojs" ir pirmais licencētais kredītinformācijas birojs Latvijā. Tā dibinātāji ir lielākās Latvijas komercbankas un starptautiskā kredītinformācijas pakalpojumu sniedzēju grupa – "Creditinfo", kura darbojas vairāk kā 20 valstīs, tai skaitā arī Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!